Σκληροί όροι Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας

Σκληροί όροι Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας

Σε εκλογική ετοιμότητα το Κίνημα Αλλαγής

Σε εκλογική ετοιμότητα θέτει σταδιακά το Κίνημα Αλλαγής ο Ν. Ανδρουλάκης, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, εντός κι εκτός Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό ο Κυρ. Μητσοτάκης να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία το φθινόπωρο.

Ημερομηνίες ορόσημο αποτελούν η 8η Μαΐου, οπότε θα επιλεγεί, μετά από ανοιχτή ψηφοφορία, το νέο όνομα του Κινήματος, με βασικό συνθετικό τον όρο ΠΑΣΟΚ, και αμέσως μετά το τριήμερο 20 – 22 του ίδιου μήνα, οπότε και θα διεξαχθεί το Συνέδριο, όπου ο Ν. Ανδρουλάκης θα δώσει το στίγμα της πορείας που θα ακολουθήσει το Κίνημα πριν και μετά από τις εθνικές εκλογές.

Αναμένεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά την απόφασή του για αυτόνομη πορεία και στόχο ένα ποσοστό που θα καταστήσει το Κίνημα όχι απλά ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, αλλά καταλυτικό παράγοντα. Εξ ου και στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν καθοριστικής σημασίας τις πρώτες εκλογές (με την απλή αναλογική), καθώς τα τελικά αποτελέσματα θα κρίνουν το πολιτικό παιχνίδι.

Αν, δηλαδή, θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από δύο ή περισσότερα κόμματα και με ποια ακριβώς πολιτική/ιδεολογική κατεύθυνση ή η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ναι, υπό όρους
Τις προηγούμενες ημέρες ο Ν. Ανδρουλάκης άνοιξε εμμέσως πλην σαφώς τα χαρτιά του ως προς τη στάση που θα τηρήσει το Κίνημα στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία και προκύψει η ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κατέστησε δε σαφές ότι οι όροι που θα θέσει θα είναι σκληροί και αυστηροί, όχι μόνο σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προσώπων.

«Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρωθυπουργία Μητσοτάκη και Τσίπρα θα αποτελέσει παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά. Εννοώντας ότι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Κινήματος σε κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι επικεφαλής πρωθυπουργός να μην είναι ούτε ο κ. Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος και πως δεν σκοπεύει «να μπει σε μια περιπέτεια αναδιανομής της εξουσίας με παλαιούς πρωταγωνιστές».

Οι όροι που θα θέσει ο κ. Ανδρουλάκης θα έχουν να κάνουν ασφαλώς και με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η εν λόγω κυβέρνηση. «Πολιτικές που θα απηχούν τις θέσεις της σοσιαλδημοκρατίας και δεν θα έχουν καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ», όπως σημειώνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Πληροφορίες από στελέχη του επιτελείου του αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι να έχει καθοριστική ά­ποψη και για τα πρόσωπα που θα μετάσχουν στην κυβέρνηση. Είναι, λένε, αποφασισμένος να θέσει βέτο για στελέχη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη όπως οι Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Αθ. Πλεύρης από τη μία πλευρά και Π. Πολάκης από την άλλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο το βέτο του κ. Ανδρουλάκη να επεκταθεί και σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν και πήραν κυβερνητικές θέσεις είτε τώρα με τη Νέα Δημοκρατία είτε νωρίτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ ο κατάλογος μεγαλώνει, καθώς στα στελέχη αυτά πρέπει να υπολογίσει κανείς Μιχ. Χρυσοχοΐδη από τη μία και Γ. Ραγκούση, Χρ. Σπίρτζη κ.ά. από την άλλη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει παιχνίδι μετεκλογικά ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το Κίνημα να επιτύχει στις εκλογές ένα υψηλό ποσοστό και πάντως πάνω από το 14% – 15% που καταγράφει αυτήν τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ