Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Σε νέες ατραπούς η τοπική αυτοδιοίκηση

Γιάννης Κωνσταντάτος στο “Π”: Σε νέες ατραπούς η τοπική αυτοδιοίκηση

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ
Δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης,
Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού


Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση, που τα τελευταία χρόνια δύσκολα σηκώνει κεφάλι. Πάνω που λέμε πως ξεπεράστηκε η μια δυσκολία, πως βγήκαμε αλώβητοι και νικητές, έρχεται ένα νέο κύμα να τεστάρει την ετοιμότητά μας και τις αντοχές μας, τόσο σε προσωπικό, όσο, κυρίως, και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Τα πρωτοφανή φαινόμενα που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι δήμοι οι περισσότεροι από εμάς δεν φανταζόμασταν ότι θα τα συναντήσουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση έπρεπε να σηκώσει ανάστημα, να δείξει τις ικανότητές της και να σταθεί κοντά στον πολίτη. Και αυτό έκανε, αυτό κάνει και αυτό θα κάνει όποτε ανακύπτει δυσκολία, όποτε ο πολίτης χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και λύσεις!

Σήμερα, βαδίζοντας προς την έξοδο της πανδημίας –όπως τουλάχιστον δείχνουν τα τωρινά δεδομένα–, οι δήμοι καλούνται να διαχειριστούν μια ακόμη απρόσμενη συγκυρία. Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που καλά κρατεί, επηρεάζει την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η ενεργειακή κρίση και οι προβληματισμοί που έχουν τεθεί σε όλα τα νοικοκυριά έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα μας, αφού ο δήμος είναι η στέγη μιας μεγάλης οικογένειας. Το σπίτι που φιλοξενεί όλους τους δημότες του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. Ο δήμος, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πολιτιστικά προγράμματα, τις καθημερινές παροχές για την ποιοτικότερη και αναβαθμισμένη ζωή των συνδημοτών μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια και οι Δημοτικές Αρχές καλούνται να λύσουν έναν ακόμη γρίφο. Μια σπαζοκεφαλιά θα λέγαμε, για το πώς θα αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα λειτουργικά πάγια έξοδα, που αποπροσανατολίζουν και αποδιοργανώνουν τους υφιστάμενους προϋπολογισμούς, για το πώς θα διατηρήσουν τα δημοτικά τέλη σταθερά, για το πώς θα ασκήσουν κοινωνική πολιτική, ανακουφίζοντας τους συμπολίτες μας και όχι μόνο τις ευπαθείς ομάδες, που ήδη τυγχάνουν της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέσα από προγράμματα στον δήμο μας.

Οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, τα έξοδα μετακίνησης λόγω της αύξησης των καυσίμων, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της, μας προβληματίζουν για την επόμενη ημέρα και για τη διάρκεια αυτής της συγκυρίας. Αν γνωρίζαμε ότι είναι κάτι παροδικό, με ημερομηνία σύντομης λήξης, θα κάναμε αλλιώς τον προγραμματισμό μας. Εδώ όμως τα δεδομένα δεν είναι σαφή. Και δεν είναι στο χέρι μας να τα προσδιορίσουμε. Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε μια νέα, δύσκολη συγκυρία.

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο δήμος μας έχει βρεθεί σήμερα σε μια νοικοκυρεμένη κατάσταση, που του έχει εξοικονομήσει πόρους χάρη στις επιλογές και ενέργειες που έχουν γίνει στην οκταετή και πλέον θητεία μας, από το 2014. Όμως μια νέα διαρκής κρίση μπορεί εύκολα να κλονίσει το νοικοκύρεμα αυτό. Και σίγουρα είναι κάτι που απευχόμαστε, διότι οι θυσίες όλων των συμπολιτών μας, πρέπει να έχουν αντίκρισμα! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα χρόνια του Μνημονίου η κεντρική εξουσία πήρε τα αποθεματικά των δήμων.

Στο ανθρώπινο κομμάτι, αυτό που έχει να κάνει με τις αξίες, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, έχουμε σταθεί όχι απλά στο ύψος στο περιστάσεων αλλά ακόμη πιο πάνω από αυτό. Ανοίξαμε πρώτοι τις αγκαλιές μας για να φιλοξενήσουμε το κύμα ουκρανών προσφύγων, που έφτασε και στον δήμο μας, και νιώσαμε χαρά, ικανοποίηση και ανθρωπιά όταν τα παιδιά και οι ενήλικες βρήκαν στέγη, φαγητό και μια νέα καθημερινότητα στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Ακόμα περισσότερα χαμόγελα ευχαρίστησης ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπά μας όταν οι βαρήκοοι και κωφοί πρόσφυγες από την Ουκρανία εντάχθηκαν στην ελληνική εκπαίδευση, φοιτώντας στο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων στην Αργυρούπολη.

Κάθε κρίσιμο ζήτημα βρίσκει την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή, να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αυτήν την Αυτοδιοίκηση υπηρετούμε και για αυτούς τους σκοπούς πορευόμαστε.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ