Η Βουλγαρία γίνεται περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου
Ένα περιφερειακό κέντρο συντονισμού θα δημιουργηθεί στη Βουλγαρία για τη διαχείριση της συνολικής χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και των πρόσθετων αγορών φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια και την Ιταλία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο Φράνς Τίμερμανς την Πέμπτη (28 Απριλίου).
Η Βουλγαρία έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να αρνηθεί να πληρώνει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
«Ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν οι βουλγαρικές υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή, και θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το κέντρο (για τη διανομή των προμηθειών). Αναζητούμε την καλύτερη λύση υποδομής για να ξεκινήσουμε την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και να βελτιστοποιήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Βασίλεφ, ο οποίος συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.
«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παράσχει μόνο τα τρία δισεκατομμύρια κυβικά (bcm) φυσικού αερίου που διαθέτει, αλλά μπορεί να παράσχει 17-20 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Βασίλεφ, εξηγώντας πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κέντρο συντονισμού θα εγκατασταθεί στη χώρα.
Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διαβαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χωρητικότητά του είναι 17 δισ. κυβικά, μπορεί να αντιστρέψει τις ροές αερίου και επί του παρόντος δεν χρησιμοποιείται σε βάρος του Turkish Stream.
Ο διαβαλκανικός αγωγός φυσικού αερίου (Trans-Balkan gas pipeline) έχει επαρκή χωρητικότητα και σύνδεση με τα δίκτυα των γειτονικών χωρών για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της περιοχής από την εξάρτηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μαζί με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μπορεί να εισαχθεί μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας και να αξιοποιήσει τους ίδιους αγωγούς για να εξυπηρετήσει αυτό την περιοχή, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί συναίνεση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πηγή: euractive.gr