Μαρίτσα Τραυλού: Αφοσιώθηκα στην τέχνη όταν εκείνος «έφυγε»…

Μαρίτσα Τραυλού: Αφοσιώθηκα στην τέχνη όταν εκείνος «έφυγε»…

[Εξομολογήσεις]

«Έχω κάνει πολλά χρόνια ζωγραφική σε διάφορες σχολές, με πολλούς και καλούς δασκάλους, αλλά και ιδιαίτερα μαθήματα. Πριν από 32 χρόνια, έπιασα για πρώτη φορά πηλό στα χέρια μου και είπα ‘‘αυτό είναι’’. Αυτομάτως τον χρωμάτισα γιατί ήταν ο λευκός πηλός.

Άρχισα να πηγαίνω σε έναν αγγειοπλάστη. Την κεραμική την μπλέκουμε με την αγγειοπλαστική. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Μετά, έφερα για πρώτη φορά από την Ισπανία χρωματισμένη πορσελάνη και δούλευα με αυτή. Το 1995, όταν παντρεύτηκε η κόρη μου, μπήκα στη λογική να φτιάξω 1.000 μπομπονιέρες, άσπρες, πορσελάνινες. Πάνω είχαν όλες τους από ένα ανάγλυφο σχέδιο. Μια μέλισσα, μια πεταλούδα, ένα βατραχάκι. Ήταν ξεχωριστή η μία με την άλλη. Αργότερα, και για 5-6 χρόνια, ασχολήθηκα με το να διακοσμήσω με αυτόν τον τρόπο το σπίτι μου στην Ερμιόνη.
Εκεί υπάρχει πολλή δουλειά, από το τζάκι, τα πατώματα, όλα. Το 2017 έκανα μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη. Έφτιαξα 4.500 βατραχάκια για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ο άνδρας μου μού έλεγε συνέχεια να κάνω επιτέλους μια έκθεση και αργότερα η κόρη μου. Όταν εκείνος ‘‘έφυγε’’, αφοσιώθηκα πλήρως σε αυτή την τέχνη».

Υπογραφή: Μαρίτσα Τραυλού, Γλύπτρια

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ