Ο «Ντα Βίντσι των βιολιών» βγαίνει σε δημοπρασία στη Γαλλία σε μια… άπιαστη τιμή

Ο «Ντα Βίντσι των βιολιών» βγαίνει σε δημοπρασία στη Γαλλία σε μια… άπιαστη τιμή

Ένα όργανο σχεδόν τριών αιώνων που επαινείται ως “Λεονάρντο ντα Βίντσι των βιολιών” θα μπορούσε να πιάσει έως και 10 εκατομμύρια ευρώ (10,6 εκατομμύρια δολάρια) όταν δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο γαλλικός οίκος που επιβλέπει την πώληση.

Κατασκευάστηκε το 1736 από τον σεβαστό Ιταλό λαουτίστα Giuseppe Guarneri, ανήκει στον βιρτουόζο Regis Pasquier και ο ήχος του έχει κοσμήσει αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

«Υπάρχουν πολλά βιολιά, αλλά αυτό είναι σαν να πουλάς έναν πίνακα του Ρέμπραντ, έναν Γκόγια ή ακόμα και έναν πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι», είπε η Sophie Perrine από τον οίκο δημοπρασιών Aguttes κοντά στο Παρίσι.

Το όργανο με πλάτη σφενδάμου είναι ένα από τα περίπου 150 που κατασκεύασε ο Guarneri, η ποιότητα και η μακροζωία της παραγωγής του οποίου συναγωνίζεται εκείνη του Antonio Stradivari, αλλά ο οποίος ήταν πολύ λιγότερο παραγωγικός από τον συμπατριώτη του και τον σύγχρονο.

Φτιαγμένο στο απόγειο της καριέρας του Guarneri, αγοράστηκε πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια από τον Pasquier, ο οποίος έδωσε μια συναυλία μαζί του την επόμενη μέρα χωρίς καν να κάνει εξάσκηση, είπε η Perrine. «Για αυτόν, αυτό το όργανο ήταν τέλειο».

Έκτοτε το έχει παίξει σε διάσημους χώρους, όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και η Opera Garnier στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το Reuters, το βιολί θα βγει σε δημοπρασία στις 3 Ιουνίου μετά από τριήμερη προβολή. Η εκτίμηση της βασικής τιμής του είναι 4 έως 4,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Perrine είπε ότι θα μπορούσε να πουλήσει έως και 10 εκατομμύρια.

«Είναι κάτι πολύ παλιό, αλλά και πολύ επίκαιρο και ζωντανό», είπε. «Και αυτό το μικρό πράγμα θα συνεχίσει να επιτρέπει στους ανθρώπους να ακούν τον εξαιρετικό ήχο του για τα επόμενα χρόνια».

REUTERS/Benoit Tessier

Σχολιάστε εδώ