Πέτρος Κουμουτσάκος: Το 99% είναι ιδρώτας  και το 1% ταλέντο!

Πέτρος Κουμουτσάκος: Το 99% είναι ιδρώτας και το 1% ταλέντο!

[Εξομολογήσεις…]

• Χρειάζεσαι τύχη, πολύ μεγάλη…

«Νομίζω το πιο σημαντικό ήταν η δουλειά και μετά η τύχη. Ο Αϊνστάιν είχε πει ότι στην επιστήμη το 99% είναι ιδρώτας και το 1% ταλέντο και νομίζω ότι κάπως έτσι είναι. Βασικά να μην τα παρατάς, να βάλεις κάποιον σκοπό.

Θυμάμαι ότι από μικρός ήθελα να γίνω καθηγητής. Με ενδιέφερε πολύ η επιστήμη και η έρευνα. Δεν έβλεπα μπροστά μου εμπόδια, είχα ίσως μια ανόητη γενναιότητα, που τελικά δούλεψε. Χρειάζεσαι τύ­χη, χρειάζεσαι πολύ μεγάλη τύ­χη… Οπότε, εάν θέλετε κάποιο μυστικό, νομίζω ότι είναι η πολλή δουλειά και να μην τα παρατάς. Να πιστεύεις αυτό που κάνεις, αλλά μερικές φορές χρειάζεται να θυσιάσεις πράγματα, οπότε δεν είναι πάντα εύκολα, είναι πόλεμος με τον εαυτό σου. Τώρα, ειλικρινά σας λέω, από τις καλύτερες σπουδές που έκανα ήταν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο στο Γύθειο.

Θυμάμαι ακόμα τους καθηγητές που μας έκαναν Μαθηματικά, τον κύριο Σταύρο Χαλουλάκο, τους καθηγητές που μας έκαναν Λογοτεχνία, την κυρία Άννυ Κουνέλη. Η Λογοτεχνία ήτανε πολύ σημαντική ακόμα και για τα Μαθηματικά. Οι καθηγητές μας πά­νω από όλα μας βοηθούσαν να μάθουμε να σκεφτόμαστε. Όταν φεύ­γω από το Γύθειο παίρνω την α­γκαλιά και την ευχή της μάνας μου, τα πρόσωπα και τα αδέλφια μου, τα γέλια με τους φίλους μου, το φως και τη θάλασσα. Είναι συναισθηματικά τα πράγματα περισσότερο, που παίρνω μαζί μου, από το Γύθειο».

Υπογραφή: Πέτρος Κουμουτσάκος, Καθηγητής του Χάρβαρντ
(Από τις πιο σημαντικές σπουδές του ήταν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Γυθείου)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 

 


Σχολιάστε εδώ