Θοδωρής Καπράλος στο “Π”: Τα μέτρα στήριξης δίνουν μόνο προσωρινές ανάσες

Θοδωρής Καπράλος στο “Π”: Τα μέτρα στήριξης δίνουν μόνο προσωρινές ανάσες

Του
ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς,
Αντιπροέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας


Μετά από δύο πολύ απογοητευτικά τρίμηνα για την αγορά, οι επιχειρήσεις είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην πασχαλινή εορταστική περίοδο. Φαίνεται, όμως, πως οι προσδοκίες αυτές έμειναν μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα. Η κατανάλωση κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που δικαιολογείται από:

• τις ανατιμήσεις, που πιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ειδικά τα πιο ευάλωτα, που διαθέτουν σχεδόν το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους σε είδη διατροφής, έχουν πιεστεί εξαιρετικά,
• το ενεργειακό κόστος, που μετά το πρώτο σοκ βάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε καθεστώς ρυθμίσεων,
• την αβεβαιότητα για το αύριο, που οδηγεί σε καταναλωτική αποχή, και
• την ανάγκη των συμπολιτών μας να γιορτάσουν το Πάσχα για πρώτη φορά μετά το 2019 χωρίς περιορισμούς, κάτι που άλλαξε την ιεράρχηση των αναγκών.

Πλέον η αγορά βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα, πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη. Τα πάγια έξοδα έχουν εκτοξευθεί με την ενεργειακή καταιγίδα, οι ανατιμήσεις και το μεταφορικό κόστος κάνουν την ανανέωση των προϊόντων δυσβάσταχτη, ενώ ένα «τσουνάμι» φορολογικών υποχρεώσεων ξεκινά: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά. Άλλωστε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 113 δισ., ενώ ένα στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Η μειωμένη αγοραστική κίνηση και η ανυπαρξία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα κάνουν σχεδόν ανύπαρκτη τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και άρα μη διαχειρίσιμη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οι αντοχές είναι πια μηδενικές, καθώς να μην ξεχνάμε πως προερχόμαστε από δέκα συν δύο πολύ δύσκολα χρόνια.

Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνει σαφές πως στην αγορά επικρατεί ένας έντονος δυϊσμός, τόσο κλαδικός όσο και μεγέθους. Υπάρχουν, δηλαδή, κλάδοι που πιέζονται πολύ περισσότερο από άλλους αλλά και οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες τζίρου και αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Συνεπώς, είναι ανάγκη να υπάρξει στοχευμένη στήριξη εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Αυτή η στήριξη δεν θα εξασφαλίσει μόνο κοινωνική ηρεμία και συνοχή, καθώς πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζομένους, αλλά και βοηθά μέσω του ανταγωνισμού να αποφεύγονται συνθήκες ολιγοπωλίου, συγκρατώντας τις τιμές.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλέον περιβάλλον, συνδυαστικά με τις συνέπειες της πανδημίας και τον πληθωριστικό κύκλο που έχει ανοίξει, η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται σε οριακό σημείο και αντιμετωπίζει πιο ξεκάθαρα από ποτέ το ζήτημα της επιβίωσης.

Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, δεν μπορεί παρά μικρές επιχειρήσεις και καταναλωτές να είμαστε σύμμαχοι. Καλούμαστε να στηρίξουμε και να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο, ώστε να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε μαζί και αυτήν τη δυσκολία.

Τα μέτρα στήριξης, όπως ήταν αναμενόμενο, δίνουν προσωρινές ανάσες και αποτελούν ένα ακόμη βοήθημα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: portnet.gr


Σχολιάστε εδώ