Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Απειλεί και τους δήμους η ενεργειακή κρίση

Θανάσης Ζούτσος στο “Π”: Απειλεί και τους δήμους η ενεργειακή κρίση

-Άμεση η ανάγκη στήριξης

Του
ΘΑΝΑΣΗ ΖΟΥΤΣΟΥ
Δημάρχου Παλλήνης


Η ενεργειακή κρίση, που οξύνθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πλήττει όλους μας, επηρεάζει άμεσα και τους δήμους της χώρας, απειλώντας την ομαλή λειτουργία τους και την κατασκευή των δημοτικών έργων.

Το κόστος των δήμων της χώρας όσον αφορά τον οδοφωτισμό, τη λειτουργία και θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και τα καύσιμα κίνησης υπολογίζεται από την ΚΕΔΕ ότι θα εκτιναχθεί, από τα 360 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο!

Παράλληλα, η τεράστια αύξηση του κόστους κατασκευής των έργων που εκτελούν ή προγραμματίζουν να εκτελέσουν οι δήμοι απειλεί την ομαλή υλοποίησή τους, με τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να στερηθούν τις προοπτικές της ανάπτυξης και μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.

Οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε απαιτούν έκτακτες, άμεσες και γενναίες αποφάσεις. Είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν ριζικά μέτρα από την Πολιτεία, για την ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει να παίξει και πάλι, όπως το έκανε και στην οικονομική κρίση και στην πανδημία, τον ιδιαίτερο κοινωνικό ρόλο της, στο πλευρό των πολιτών, ως o πιο κοντινός σε αυτούς βαθμός διοίκησης.

Η Πολιτεία έχει δείξει ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα στήριξης των δήμων, προχωρώντας από τον περασμένο Μάρτιο σε σταδιακή καταβολή επιπλέον μιάμισης δόσης ΚΑΠ, που δίνει πρόσκαιρη ανάσα, χωρίς ωστόσο να επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο στον Δήμο Παλλήνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται αναμόρφωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), «με σημαντική προσπάθεια αύξησης του χρηματοδοτικού φακέλου από το 2023», αλλά και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα των ΟΤΑ.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε όλοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής με τον κ. Πέτσα, ο τελευταίος, γνωρίζοντας τα προβλήματα όπως έχουν διαμορφωθεί, δεσμεύθηκε για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Δεν μπορεί να υπάρξει όμως άλλος χαμένος χρόνος, ούτε να προχωράμε σε αποσπασματικά μέτρα, τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις. Είναι φανερό ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική, ρεαλιστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων:

• Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την Αυτοδιοίκηση.
• Είναι αναγκαίο να αποφασιστεί μια γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και των δήμων.
• Είναι κρίσιμο να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να προωθηθούν ακόμα περισσότερα έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
• Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν ρεαλιστικές αναθεωρήσεις τιμών σε όλες τις εργασίες εκτέλεσης δημοτικών έργων αλλά και νομοθετική παρέμβαση για κάλυψη των αυξήσεων και για την παράταση των προθεσμιών όλων των συμβάσεων δημόσιων έργων.
• Ακόμα, τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε σε ενεργειακή αυτονόμηση των δήμων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αξιοποίηση εργαλείων όπως οι ενεργειακές κοινότητες. Έτσι, οι ΟΤΑ θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας στα νοικοκυριά.
• Τέλος, η Κεντρική Διοίκηση οφείλει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να πάψει η πάγια τακτική των εταιρειών ενέργειας να μην αποδίδουν έγκαιρα ή και καθόλου τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν από τους καταναλωτές για λογαριασμό των δήμων, χωρίς καμία κύρωση από την πλευρά του κράτους.

Εδώ και 16 χρόνια έχω την ευθύνη διοίκησης ενός δήμου με νοικοκυρεμένα οικονομικά και θα τα καταφέρουμε και σε αυτήν την κρίση.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει και πόσο βαθιά θα είναι η ενεργειακή κρίση. Γνωρίζω όμως ότι αν υπάρξουν δήμοι που δεν τα καταφέρουν όσον αφορά τη στήριξη και την προστασία των πολιτών τους, αυτό θα επηρεάσει όλους μας.

Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί άλλος χρόνος. Αν η Αυτοδιοίκηση πάψει να λειτουργεί ομαλά ή, ακόμα χειρότερα, αν υπάρξουν δήμοι που βρεθούν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τότε οι επιπτώσεις για όλη την κοινωνία και τη χώρα μας συνολικά θα είναι δραματικές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ