Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Ναι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όχι όμως σε βάρος της επιχειρηματικότητας
Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου του ΕΕΑ
Το τελευταίο διάστημα, που οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης πλήττουν όλο και περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εστιάζει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, την οποία χαρακτηρίζει σημαντική.
Για το ύψος αυτής της αύξησης υπάρχουν μόνο σενάρια για την ώρα, καθώς αναμένονται αυτές τις ημέρες οι επίσημες ανακοινώσεις. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός θα κυμανθεί μεταξύ 703 και 710 ευρώ και περιμένουμε να δούμε αν θα επαληθευθούν.
Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας. Είμαστε σαφώς υπέρ της αύξησης του εισοδήματος όλων των πολιτών. Είναι κάτι που έχει ανάγκη η κοινωνία και βέβαια και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς εξαρτάται άμεσα από την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Θυμίζω ότι το Επιμελητήριό μας είχε πρωτοστατήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τις ευεργετικές συνέπειες που θα είχε για την οικονομία η αύξηση του κατώτατου μισθού. Είχαμε θέσει όμως και την παράμετρο των κινδύνων αν η οποιαδήποτε αύξηση δεν συνδυαζόταν με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Ακριβώς αυτήν τη θέση υποστηρίζουμε και σήμερα. Είμαστε απόλυτα θετικοί στην αναπροσαρμογή προς τα πάνω του μισθού των εργαζομένων, αρκεί να υπάρξει μέριμνα για την ελάφρυνση των βαρών που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε υπολογισμούς που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της ακρίβειας και της απειλής για αναγκαστική διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις, είναι να βρεθεί η λεπτή γραμμή της ισορροπίας. Μιας ισορροπίας που θα εξασφαλίζει περισσότερα εισοδήματα για τους εργαζομένους αλλά και θα διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα αντέξουν αυτό το επιπλέον κόστος. Και για να το αντέξουν θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα μειώνουν τα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη που έχουν σήμερα.
Συμφωνούμε απόλυτα με την κυβέρνηση, που θέτει ως προτεραιότητα –αλλά και ως απάντηση στην ακρίβεια– τους καλύτερους μισθούς. Αρκεί βέβαια να μπορούν οι εργοδότες να τους καταβάλλουν, κάτι που επαναλαμβάνω ότι είναι και δική τους επιθυμία. Αν εφαρμοστεί μόνο το ένα σκέλος, δηλαδή μόνο η αύξηση του κατώτατου, τότε φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ