Έλ. Κουντουρά στο “Π”: Απαιτείται γενναία οικονομική στήριξη για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη δύσκολη συγκυρία των πολλαπλών κρίσεων
Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Συμμετείχα αυτή την εβδομάδα ως προσκεκλημένη ομιλήτρια στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC Global Summit 2022, που διεξήχθη στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Αποτελεί την κορυφαία ετήσια συνάντηση του ιδιωτικού τομέα, με εκπροσώπους θεσμών και κυβερνήσεων, υπουργούς, επικεφαλής φορέων και οργανισμών και τους ειδικούς της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Από τη θέση μου ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τοποθετήθηκα στην υψηλού επιπέδου συνάντηση των ηγετών Global Leaders Dialogue, με κεντρική ατζέντα το πώς θα πετύχουμε την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού και των ταξιδιών μέσα σε συνθήκες πανδημίας για τρίτη συνεχή χρονιά, στη συγκυρία των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εν μέσω οξύτατης ενεργειακής κρίσης. Επίσης, συμμετείχα και σε ειδική ενότητα της Συνόδου σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου.
Οι θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη στήριξη του τουρισμού ήταν τα ζητήματα στα οποία εστίασα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ακόμη πιο τολμηρών πολιτικών αποφάσεων αλλά και συντονισμού των θεσμών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη.
Οι συνθήκες απαιτούν να κατευθύνουν οι κυβερνήσεις επαρκείς πόρους στη στήριξη των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, που έχουν καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη των οικονομιών παγκοσμίως και πρωταγωνιστούν στον διπλό στόχο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Ιδιαίτερα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα βιωσιμότητας, έχοντας συσσωρευμένα οικονομικά βάρη.
Αναγκαία, επίσης, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσα από προγράμματα επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης, για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε οι κυβερνήσεις να παίρνουν τις σωστές πολιτικές αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η εφαρμογή των κανόνων και των πρωτοκόλλων για ασφαλή ταξίδια και οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ως ο πυρήνας του πακέτου ανάκαμψης από την πανδημία Next Generation EU, προβλέπει τη δυνατότητα να κατευθυνθούν χρηματοδοτήσεις στον τουρισμό και στις μεταφορές, πληρώντας τους στόχους για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στη βάση των εθνικών σχεδίων που έχουν υποβάλει τα κράτη-μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Ήδη σε τρία ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνδιαμόρφωσα, έχουμε ζητήσει στοχευμένες πολιτικές και γενναία χρηματοδότηση για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού, που με τα σημερινά δεδομένα δεν επαρκεί. Έχουμε, επίσης, προτάξει την ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων στον κλάδο, ενώ επίσης τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπονήσουν εθνικά σχέδια για τον βιώσιμο τουρισμό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σε συνέχεια της έκθεσης-ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον βιώσιμο τουρισμό, η Κομισιόν προχώρησε σε διαβούλευση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς του κλάδου και δημοσίευσε το πρώτο κείμενο θέσεων για τη μετάβαση του τουρισμού, Tourism Transition Pathway, ως τη βάση για μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τον βιώσιμο τουρισμό έως το 2030.
Με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας, έχω προσωπικά διεκδικήσει σε όλες τις πολιτικές και τις αποφάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον του τουρισμού και των μεταφορών να στηριχθεί η συνδεσιμότητα ιδιαίτερα των νησιωτικών και των πιο απομακρυσμένων από το κέντρο της Ευρώπης περιοχών, που σήμερα επιβαρύνονται με ένα υπέρογκο μεταφορικό κόστος και δυσβάσταχτο κόστος ζωής.
Σημαντική παρέμβαση ήταν και η πρότασή μου για τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στον τουρισμό, που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Η πρότασή μου έχει υιοθετηθεί σε τρία ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήδη εντάχθηκε πιλοτικά σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της ενιαίας αγοράς. Διότι μπροστά σε κρίσεις τέτοιας έντασης, όπως η πανδημία, καμία οικονομία δεν μένει αλώβητη και καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να τις αντιμετωπίσει.
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές και τα ζητήματα στην ασφάλεια, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Πρέπει μέσω ενός συλλογικού μηχανισμού να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα και η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης από τα κράτη-μέλη.
Επιβάλλεται άμεσα να στηρίξουμε την επανεκκίνηση του τουρισμού, που έχει καθοριστικό ρόλο στο να δημιουργήσουμε πιο ανθεκτικές και βιώσιμες οικονομίες στο μέλλον.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ