Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα στις εκκλησίες, στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης

Έτσι θα γιορτάσουμε το Πάσχα στις εκκλησίες, στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης

Έλεγχος των πάντων στην είσοδο, υποχρεωτική η μάσκα

«Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός self test πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια», τονίζει η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Εξάλλου από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισημαίνει: «Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται. Έχουμε σταθερά λιγότερα κρούσματα και έχουμε και λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα».

Τα μέτρα προβλέπουν

Στα μέτρα που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (τεύχος Β’, αρ. φύλλου 1882) προβλέπονται τα εξής:

Στους χώρους λατρείας οι πιστοί θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Βέβαια είναι γνωστό ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρούνται, γιατί δεν υπάρχει οργανωτική δυνατότητα από τις ενορίες. Ωστόσο η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους και τους ιεροψάλτες.

Όσον αφορά την εστίαση, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση, ενώ οι εξωτερικοί χώροι εστίασης θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μεικτοί, για όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή όσους τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους ανεμβολίαστους είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών, το οποίο για τους ανήλικους ηλικίας από 4 έως 17 ετών μπορεί να είναι και self test με την ευθύνη των κηδεμόνων.

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου, για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες και για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Παραμένει ο έλεγχος των πιστοποιητικών στην είσοδο καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Από την Πρωτομαγιά αναμένεται να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα για όλο το διάστημα του καλοκαιριού έως τις 31 Αυγούστου. Θα καταργηθεί η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους, ενώ όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης, εστίασης, σε καταστήματα, καφέ κ.λπ.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στην εργασία τους μόνο με ένα rapid test την εβδομάδα, ενώ από τις 3 Μαΐου καταργείται το self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Επίσης, θα καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όχι όμως στα νοσοκομεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ωστόσο η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα παραμένει σε επιφυλακή, προκειμένου να πάρει έγκαιρα μέτρα σε περίπτωση που αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

120.460 οι επαναλοιμώξεις

Την τελευταία εβδομάδα η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια σημα­ντική ύφεση, με μείωση των νέων κρουσμάτων κατά 32% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είχαν προβλέψει οι ειδικοί, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η διασπορά της Όμικρον 2 ήταν βραχεία.

Λόγω της αύξησης του αριθμού των συμπολιτών μας, που σήμερα, μετά την επικράτηση της Όμικρον και μετά της Όμικρον 2, κολλάνε για δεύτερη ή και τρίτη φορά, ο ΕΟΔΥ πλέον αναφέρει στις ημερήσιες εκθέσεις του και το ποσοστό των νέων κρουσμάτων που αφορούν επαναλοίμωξη. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι περίπου 500 νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοιμώξεις. Από την αρχή της πανδημίας ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται στις 120.460.

Ιδιαίτερα σημαντική μείωση καταγράφεται και στον συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που σήμερα υπολογίζεται στις 114.000, γεγονός που αποτυπώνει και τη βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Για πέμπτη συνεχή εβδομάδα όμως παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και μια μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Έτσι, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 43 έτη.

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 12% και έτσι ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό ασθενών στην επικράτεια έχει μειωθεί στους 3.000 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου έχει μειωθεί στις 237 νέες εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή παρατηρούμε περίπου 100 λιγότερες εισαγωγές κάθε μέρα σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.

Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας είναι βελτιωμένη, με μια κάλυψη των κλινών που υπολογίζεται στο 50% των απλών κλινών και στο 80% των κλινών ΜΕΘ Covid, παρά τη μείωση των διαθέσιμων τώρα που υποχωρεί η πανδημία.

60 θάνατοι την ημέρα

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφο­νται στη χώρα δεν έχει μειωθεί, με τον κυλιόμενο μέσο του επταημέρου να είναι στους 60 περίπου θανάτους την ημέρα. Ο αυξημένος αριθμός θανάτων έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και γι’ αυτό στην τελευταία συνεδρίασή τους προσπάθησαν να αναλύσουν περαιτέρω αυτό το φαινόμενο, που σίγουρα είναι πολυπαραγοντικό.

Σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς της Επιτροπής, σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα αφορά άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή υπερήλικες με πολλές συνοσηρότητες, οι οποίοι βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό νοσηλευόμενοι για το υποκείμενο νόσημά τους.
«Είναι προφανές ότι αυτό που έχει σημασία για όλους μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνονται. Όμως φαίνεται ότι σε ένα σημαντικό ποσοστό οι ασθενείς αυτοί καταγράφονται ως θάνατοι Covid, ενώ δεν ευθύνεται ο ιός για την απώλειά τους. Πρόκειται για συνανθρώπους μας που χάνονται με κορονοϊό και όχι από λοίμωξη με κορονοϊό», τονίζει η κ. Παπαευαγγέλου.
Ένας σημαντικός παράγοντας για τους ενήλικες άνω των 75 ετών είναι και η σταδιακή μείωση της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο όταν παρέλθουν τέσσερις με έξι μήνες μετά την τρίτη δόση.

Η τέταρτη δόση σώζει…

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine» και περιέλαβε δεδομένα από περισσότερους από 180.000 ανθρώπους με ενδιάμεση ηλικία τα 72 έτη, επιβεβαιώνει ότι η χορήγηση της τέταρτης δόσης τις πρώτες 30 μέρες μετά τον εμβολιασμό φάνηκε ότι προστατεύει κατά 68% έναντι ανάγκης νοσηλείας λόγω Covid και κατά 74% έναντι θανάτου.

«Αν και γνωρίζουμε ότι η παραλλαγή Όμικρον γενικά προκαλεί ηπιότερη νόσο, είναι σαφές ότι ο ιός αυτός δεν έχει γίνει ακόμα κοινό κρυολόγημα και μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου και υπογραμμίζει:

«Οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν για τον καθέναν από μας τον βαθμό έκθεσής του στον ιό. Η πανδημία είναι εδώ, ο ιός φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί αρκετά ακόμα ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του».

Πτωτικές τάσεις και στα λύματα

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, αυξητικές τάσεις σε 1 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2. Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-86%), στο Ηράκλειο (-71%), στη Θεσσαλονίκη (-41%), στην Κέρκυρα (-34%) και στη Λάρισα (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στον Βόλο (-23%), στα Ιωάννινα (-29%), στην Ξάνθη (-30%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%). Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (+58%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στον Άγιο Νικόλαο (+6%).

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ekefalonia.gr


Σχολιάστε εδώ