Ανάλεκτα

Ανάλεκτα

[Ανάλεκτα]

Εξέλιξη για Frontex

Με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής προτείνεται η αναστολή της χρηματοδότησης της Frontex και της υπηρεσίας Ακτοφυλακής σε Ελλάδα και Ουγγαρία, λόγω μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς όρους. Με 6 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή στη λεγόμενη διαδικασία απαλλαγής, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού έλαβαν την απόφαση να αναβληθεί η λήψη έγκρισης για τους λογαριασμούς της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της ΕΕ (Frontex) για το έτος 2020.

Βάζουν νέο ενεργειακό πλάνο

Μπορεί οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Πτολεμαΐδα να είχαν κεντρικό θέμα τα νέα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών, λόγω της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, και το άνοιγμα των λιγνιτικών μονάδων, ωστόσο σηματοδότησαν, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής για τους υδρογονάνθρακες. Μια στροφή που υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, την ανάγκη υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, που έχει γίνει κεντρικός στρατηγικός στόχος της ΕΕ, καθώς και την αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών προμήθειας. Ο Μητσοτάκης συνέδεσε ξεκάθαρα την ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον.

Ανησυχία

Αίτημα προς τις εποπτικές αρχές για τη χαλάρωση των υποχρεώσεων σχετικά με την έκδοση ομολόγων μελετούν οι ελληνικές τράπεζες, αξιολογώντας ότι οι συνθήκες προσφυγής στις αγορές παραμένουν απαγορευτικές και επιβάλλουν προσωρινή αναστολή της σχετικής απαίτησης.

Έργα 784 εκατ. ευρώ

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ, επικράτησε σε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους διαγωνισμούς, σε κοινοπραξία με τις Άκτωρ και Intrakat. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο σχήμα πρόκειται να υπογράψει τις συμβάσεις για το έργο επέκτασης της λεωφόρου Κύμης, της τάξεως των 434 εκατ. ευρώ, αλλά και για το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη. Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Θέλει δουλειά

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήρε το πολυπόθητο «ναι» από τον πρωθυπουργό και διασφάλισε μία θέ­ση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Όμως, αν και έχει αρχίσει να δουλεύει την υποψηφιότητά του, δεν είναι όλα ευοίωνα. Συγκεκριμένα, ακούγεται μια γαλάζια γκρίνια για την κινητικότητα που επιδεικνύει ο πρώην υ­πουργός, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί γαλάζιοι τοπικοί παράγοντες των δυτικών προαστίων δεν έχουν καμιά διάθεση να στηρίξουν τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πολιτικό.
Είναι αλήθεια;
Κατήργησαν τους κρατικούς αεροπορικούς ελέγχους στα αεροδρόμια, εξαφάνισαν τους ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους της ΥΠΑ, που επί 60 και πλέον χρόνια έλεγχαν τη νομιμότητα και επέβαλαν τις ανάλογες κυρώσεις στους παραβάτες, καθιστώντας τη χώρα μας μία από τις ασφαλέστερες παγκοσμίως σε αεροπορικό επίπεδο, και προσέλαβαν στη νέα Αρχή, κατεπειγόντως και με απευθείας ανάθεση, ιδιώτες συμβούλους για να τους επιμορφώσουν σε αεροπορικά θέματα και για να ελέγχουν τα αεροδρόμια από την Αθήνα, με ή χωρίς ειδικά ραντάρ; Ερωτήματα πλανώνται στην ευρύτερη αγορά…

Τα νέα επιδόματα

Στον νέο οργανισμό που ιδρύεται για τους ανέργους θα γίνει επανεγγραφή των τελευταίων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν πέντε έτη ανεργίας και πάνω, ενώ εισάγονται τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με το επίδομα θέρμανσης (οικογενειακό 20.000 ευρώ) προκειμένου ένας άνεργος να λαμβάνει τα επιδόματα και τις παροχές του οργανισμού. Επιπλέον, ο άνεργος θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος α­νεργίας για όσο διάστημα διαρκεί, εφόσον αποδέχεται θέση που του προσφέρει ο εργασιακός σύμβουλος. Σε περίπτωση διπλής άρνησης σε θέση εργασίας θα βγαίνει εκτός λίστας ανεργίας για δύο χρόνια και θα χάνει το επίδομα που λαμβάνει.

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει εκ προοιμίου την όποια συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο να επανέλθει το Κυπριακό σε πορεία διαπραγματεύσεων. Η προσέγγιση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περιορίζει στο ελάχιστο την προοπτική να μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών τα ΜΟΕ που ετοίμασε η Λευκωσία. Με την τοποθέτησή της, ουσιαστικά, η Άγκυρα δεν αφήνει περιθώρια στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, ενώ στέλνει και μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή Αριστερά, η οποία τοποθετήθηκε υποστηρικτικά στη συζήτηση των ΜΟΕ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ