Ζητούνται επειγόντως μέτρα για το χαρτί! – Στο όριο βρίσκονται οι εφημερίδες

Ζητούνται επειγόντως μέτρα για το χαρτί! – Στο όριο βρίσκονται οι εφημερίδες

Συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είχε την περασμένη εβδομάδα το προεδρείο της ΕΙΗΕΑ με θέμα συζήτησης τα μέτρα στήριξης του Τύπου, ενώ στο επίκεντρο ήταν φυσικά οι συνεχείς ανατιμήσεις στο κόστος χαρτιού και εκτύπωσης.

Οι εκδότες είναι σαφείς, παρατηρούνται ήδη ελλείψεις στην αγορά χαρτιού, δεν ευθύνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για την τραγική κατάσταση που υπάρχει και αν δεν δοθεί άμεσα λύση οι εφημερίδες θα βάλουν λουκέτο!

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, την περίφημη «εργαλειοθήκη» που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Γιάννης Οικονόμου στις εκδοτικές ενώσεις. Προς το παρόν λέγεται πως αυτό θα γίνει τον Μάιο. Οι εκδότες της περιφέρειας επεδίωξαν και έκαναν σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων. Το αίτημα αφορά την άμεση κρατική επιδότηση των εφημερίδων, την επιδότηση του ενεργειακού κόστους και της εκτύπωσης, ενώ προστέθηκε και ένα ακόμη αίτημα που αφορά τους όρους κυκλοφορίας. Επιπλέον, ζήτησαν ευελιξία στον αριθμό των σελίδων των εφημερίδων. Αιτία είναι το υπέρογκο πλέον κόστος του χαρτιού.

Στην τελευταία του επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου ο σύνδεσμος εκδοτών περιφέρειας (ΣΗΠΕ) μιλά για ελλείψεις στην αγορά και για το υπέρογκο πλέον κόστος και στην ενέργεια. Στα μέτρα στήριξης ειδικά για τις εφημερίδες συμφώνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί σε ευρεία διακομματική σύσκεψη. Την πρωτοβουλία ωστόσο πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, η οποία μέχρι και σήμερα, όπως έλεγαν με πίκρα οι εκδότες, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στήριξη των εντύπων.


Σχολιάστε εδώ