Στην ΕΕ υπάρχει χάος – Να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τη Ρωσία

Στην ΕΕ υπάρχει χάος – Να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τη Ρωσία

-Στα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε στη διεθνή πολιτική. Και τα προβλήματα φυσικά αφορούν και την Ελλάδα, και δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της Τουρκίας, η οποία πλέον θέλει να αντιμετωπίζεται και να αντιμετωπίζει τους γείτονες της ως περιφερειακή δύναμη.

Είναι ότι και στην ΕΕ υπάρχει σχεδόν χάος μετά την αποσταθεροποίηση που έφεραν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Και αυτό διότι δημιουργήθηκε εύλογα ο φόβος ότι η Γαλλία, η οποία υπό την ηγεσία του Προέδρου Μακρόν επιχείρησε να καλύψει το κενό ηγεσίας που υπάρχει στην ΕΕ, μπορεί να περάσει στα χέρια ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Συγχρόνως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το μεγάλο πρόβλημα της συνταύτισης και συμπόρευσης των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της Ρωσίας. Οι βαλτικές χώρες αλλά και δυνάμεις όπως η Πολωνία θέλουν να τραβήξουν την ΕΕ σε μια όλο και πιο ακραία αντίδραση εναντίον της Μόσχας. Αυτό όμως δεν το συμμερίζονται άλλες χώρες της ΕΕ, που βλέπουν ότι θα πρέπει φυσικά να διακοπεί αυτή η επιθετική πολιτική της Ρωσίας, να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην Ουκρανία και να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας.

Νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν θα είναι καθόλου Ψυχρός…
Είναι προφανές ότι κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει, και κυρίως η Ευρώπη, εάν συνεχισθεί αυτός ο νέος Ψυχρός Πόλεμος, που τουλάχιστον στην Ουκρανία δεν είναι καθόλου Ψυχρός, αλλά έχει χιλιάδες θύματα και καταστροφές, ενώ θα χρειαστούν δισεκατομμύρια για να στηθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της.

Η ΕΕ, για μία ακόμη φορά, παρά την ενότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη Ρωσία, φαίνεται ότι δεν έχει αρκετά ισχυρά εργαλεία για να πείσει τον κ. Πούτιν να σταματήσει την επίθεσή του και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Και έτσι άγεται και φέρεται από τις ακραίες ευρωπαϊκές χώρες και την Ουάσινγκτον…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ