Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διώξουμε τον Μητσοτάκη

Τσίπρας: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διώξουμε τον Μητσοτάκη

Πολιτική αλλαγή, Προοδευτική κυβέρνηση, Νέα αρχή για τη χώρα

-Τα πάντα θα κριθούν στις εκλογές με την απλή αναλογική

Το έναυσμα για την τελική αντεπίθεση κατά της κυβέρνησης έδωσε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του 3ου Συνεδρίου και εμφανίσθηκε βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Κατέστησε δε σαφές ότι τα πάντα θα κριθούν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με την απλή αναλογική, όπου οι προοδευτικές δυνάμεις, σε ένα κοινό μέτωπο, θα εκθρονίσουν τη Νέα Δημοκρατία από την εξουσία και θα αναλάβουν τις τύχες της χώρας.

Πολιτική αλλαγή – Προοδευτική κυβέρνηση – Νέα αρχή για τη χώρα είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής του και οι στόχοι του για την επόμενη ημέρα. Ως προς τις επόμενες εκλογές, σημείωσε ότι η αντιπαράθεση, η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτής του κ. Μητσοτάκη, και στις προοδευτικές δυνάμεις. Έβαλε δε πολιτική ταφόπλακα στην κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η Ελλάδα που βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με την κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φτάσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεκτιμώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά κυρίως το κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, που, κατά την Κουμουνδούρου, θέλει να απαλλαγεί από τη «μάστιγα» της Δεξιάς. Έθεσε μάλιστα πολύ ψηλά τον πήχη για τις επόμενες εκλογές. «Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει», υπογράμμισε. Ταυτόχρονα απηύθυνε πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για συνεργασία.

«Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επόμενη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές. Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία». Κάλεσε δε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατό ο τόπος «να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Δεσμεύσεις
Θέλοντας να ενισχύσει το αφήγημα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα πρώτα μέτρα που θα λάβει η προοδευτική κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μεταξύ άλλων: Μείωση κατά 50% των αυξήσεων που έχουν επιβληθεί στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σταδιακή εφαρμογή του 35ώρου, χωρίς μείωση των αποδοχών για τους εργαζομένους. Άμεση ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, με διαγραφή της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Επαναφορά της 13ης σύνταξης. Ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ επιτρέπεται βάσει της ζήτησης και των προσφερόμενων θέσεων. Δημιουργία τράπεζας στέγης, με την εξασφάλιση κατοικιών για τα νέα ζευγάρια κ.ά.

Το πέρασμα της χώρας στη νέα εποχή περνά μέσα και από την κατάργηση νόμων και αποφάσεων που ψήφισε και επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση. Και ως τέτοια ο κ. Τσίπρας ανέφερε τον «νόμο Χατζηδάκη», που κατήργησε το οκτάωρο, αλλά και τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική ασφάλιση, που –όπως τόνισε– «χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση». Ακόμη, τον πτωχευτικό νόμο, που –όπως σημείωσε– «με fast track διαδικασίες οδηγεί στην πτώχευση πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών». Τέλος, η προοδευτική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική θα καταργήσει τον «νόμο Κεραμέως», που με την ελάχιστη βάση εισαγωγής «κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας», καθώς επίσης και τον νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που «είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα», όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ