Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων φοβούνται οι τράπεζες!

Νέα γενιά «κόκκινων» δανείων φοβούνται οι τράπεζες!

-Λόγω της ακρίβειας οι δανειολήπτες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις

Φόβους για νέα γενιά «κόκκινων» δανείων –λόγω του παρατεταμένου κύματος ακρίβειας– εκφράζουν ανοιχτά υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών τραπεζών και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη ημέρα.

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο) αλλά και σε μεγάλο αριθμό βασικών αγαθών και ειδών πρώτης ανάγκης συμπιέζουν σε μεγάλο βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και όσο το φαινόμενο διαρκεί τόσο θα μειώνονται οι αντοχές και δυνατότητες των πολιτών.

Διευθυντικά στελέχη των τραπεζών εκτιμούν –δικαιολογημένα– ότι αν οι πολίτες συνεχίζουν να πιέζονται οικονομικά είναι εύλογο να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των βασικών αναγκών τους και των οικογενειών τους. Με συνέπεια να πάνε πίσω υποχρεώσεις, όπως η αποπληρωμή των δόσεων του δανείου τους, είτε πρόκειται για στεγαστικό είτε για καταναλωτικό. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες δάνεια, προϊόντος του χρόνου, θα «κοκκινίσουν» και θα ανοίξει ένας νέος φαύλος κύκλος που θα βάλει σε περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα. Ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους τέτοια κρούσματα, ωστόσο τα στελέχη των τραπεζών θεωρούν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου. Πόσω μάλλον που το κύμα των ανατιμήσεων θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα (μαζί και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς) μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι φόβοι των διευθυντικών στελεχών των τραπεζών κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητοι είναι. Τα μηνύματα από την κοινωνία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), το 77% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς, ενώ το 85% δήλωσε ότι η ποιότητα ζωής του έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Προκύπτει σαφώς ότι οι πολίτες ζορίζονται οικονομικά και αρχίζουν να βάζουν προτεραιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την έκρηξη της ακρίβειας, ιδίως δε στον τομέα της ενέργειας, που σημαίνει ότι η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών έχει επιδεινωθεί κι άλλο, πόσω μάλλον των δανειοληπτών.

Οι τελευταίοι, εκτός από το αυξημένο κόστος διαβίωσης, πρέπει να ανταποκριθούν και όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο και εφικτό είναι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ