Καταιγίδα ανατιμήσεων: Κίνδυνος εν όψει… τουρισμού

Καταιγίδα ανατιμήσεων: Κίνδυνος εν όψει… τουρισμού

-Ο τουρισμός θα έχει μεγάλες απώλειες

Τον Μάρτιο…ο πληθωρισμός πέταξε στο 8,9%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ε τών.

Το 1995 ήταν 7,9% έναντι 10,7% το 1994. Την άνοδο πυροδότησε η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου κατά 68%, του ηλεκτρισμού κατά 79%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5% και των τροφίμων κατά 19,9%, αυξήσεις που κυριολεκτικά ληστεύουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) σημείωσε τον Μάρτιο ιστορικό ρεκόρ, αυξημένος κατά 33,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 και κατά 12,6% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022. Και οι αυξήσεις δεν έχουν τελειωμό…

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων προκαλεί σημαντικές ανατιμήσεις στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, 26,8% και 16% αντίστοιχα, σε μια περίοδο μάλιστα που θα αρχίσουν να έρχονται τουρίστες από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία.

Παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τουρισμού εκφράζουν ανοιχτά φόβους ότι οι ανατιμήσεις (σε ενέργεια και βασικά αγαθά) θα επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική κίνηση τη φετινή σεζόν.

Όπως σημειώνουν, λόγω των ανατιμήσεων, θα είναι αυξημένο το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά.), το οποίο αναγκαστικά οι επιχειρηματίες θα μετακυλήσουν στις τιμές.

Αυτό, σημειώνουν, θα έχει ως πιθανή συνέπεια ξένοι επισκέπτες να αναζητήσουν πιο φθηνές χώρες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Μεταξύ αυτών την Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία κ.ά., όπου το ενεργειακό κόστος παραμένει πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τη χώρα μας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ