Τέλος η μάσκα, τα self tests και το πρόστιμο των 100 ευρώ – Πάσχα στα χωριά, με μέτρα

Τέλος η μάσκα, τα self tests και το πρόστιμο των 100 ευρώ – Πάσχα στα χωριά, με μέτρα

Ο οδικός χάρτης

-Στους 834 οι θάνατοι τον Απρίλιο
-Νέα μετάλλαξη, η Όμικρον ΧΕ, εντοπίστηκε στη Βρετανία

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Κανονικά θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα, αλλά τηρώντας πάντα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα, όμως, για τις επόμενες δύο εβδομάδες παραμένουν ακόμη τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που αφορούν την επίδειξη πιστοποιητικού σε εστίαση και καταστήματα λιανεμπορίου. Ωστόσο από την Πρωτομαγιά γίνεται σταδιακά άρση όλων των μέτρων.

  • Ο οδικός χάρτης της αποκλιμάκωσης
    Ο οδικός χάρτης αποκλιμάκωσης της πανδημίας που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης περιλαμβάνει τα εξής:

• Από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ πλέον δεν θα χρειάζεται. Το μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.
• Έως τις 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους. Από την 1η Ιουνίου όμως θα αρθεί η υποχρεωτικότητα, με εξαιρέσεις, που θα διευκρινισθούν στις επόμενες υπουργικές αποφάσεις.
• Από 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self tests στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self tests, ενώ θα υπάρξουν διευκρινίσεις στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.
• Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας, ενώ από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.
• Τέλος, από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση γι’ αυτό.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου, αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας.

Λάθος το σήμα λήξης
Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός είναι κάθετα αντίθετος με τη χαλάρωση των μέτρων. Αναρωτιέται μάλιστα «για ποιον λόγο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστόχαστα και ανεύθυνα το ‘‘σήμα’’ της λήξης της πανδημίας, σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50 – 70 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί, ούτε αποκλιμακώνεται;». Και προσθέτει: «Η δραματική εμπειρία της χώρας μας λέει ότι η επανεξέταση των μέτρων από τον Σεπτέμβρη θα είναι κατόπιν εορτής. Και με απροετοίμαστο για άλλη μια φορά το ΕΣΥ, η πιθανότητα να ζήσουμε νέα δράματα και επιπλέον αποτρέψιμους θανάτους είναι πολύ μεγάλη. Η υποτροπή του ίδιου λάθους δεν συνιστά ολιγωρία ή ανικανότητα, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή αγνόησης του υγειονομικού κινδύνου στο όνομα μιας κανονικότητας που εδώ και ενάμιση χρόνο εξαγγέλλεται, αλλά δεν έρχεται». Ο πρώην υπουργός Υγείας εκτιμά ότι «σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς της Covid-19 η οικονομία θα παγώσει ξανά και τα ευνοϊκά σενάρια θα διαψευσθούν».

Προσοχή σε εκκλησίες και πασχαλινό τραπέζι
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Ιδιαίτερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νικόλαος Τζανάκης, αναφερόμενος στο Πάσχα, τόνισε ότι θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, να φοράμε τη μάσκα οπωσδήποτε στις εκκλησίες, στα μέσα μεταφοράς και στα μαγαζιά και να προσέξουμε ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι. «Ιδιαίτερα αν έχουμε μαζί μας ευάλωτους και ανοσολογικά ανεπαρκείς ασθενείς, που παίρνουν φάρμακα ή υπερήλικες γονείς, καλό θα ήταν να τους προφυλάξουμε και δεν θα ήταν άσχημο να κάναμε και ένα self test πριν βρεθούμε στο τραπέζι μαζί τους. Όλα αυτά είναι μέτρα που θα βοηθήσουν να κάνουμε ένα καλό Πάσχα», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Καθοδική η τάση της πανδημίας
Στο μεταξύ, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η καθοδική τάση των επιδημιολογικών δεικτών της πανδημίας. Τη Δευτέρα είχαμε 6.926 κρούσματα, 72 θανάτους, 313 νέες εισαγωγές και 359 διασωληνωμένους, την Τρίτη 15.690 – 64 – 270 – 356 αντίστοιχα και την Τετάρτη 11.061 – 65 – 309 – 345 αντίστοιχα.

Όμως, παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών βλέπουμε ότι παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θανάτων, καθώς το πρώτο τριήμερο της εβδομάδας άγγιξαν τους 201. Συνολικά, από τις αρχές Απριλίου 834 άνθρωποι έχουν «φύγει» εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ καταγράφηκαν 176.519 κρούσματα.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 3 από τις 12 περιοχές, πτωτικές τάσεις σε 7 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 3. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+33%) και στην Κέρκυρα (+49%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στοΝ Βόλο (+25%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (-39%) και στον Άγιο Νικόλαο (-71%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στα Χανιά (-12%), στην Ξάνθη (-21%), στο Ηράκλειο (-22%) και στην Πάτρα (- 25%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+5%), στη Λάρισα (-5%) και στην Αλεξανδρούπολη (-7%).

Στη Βρετανία η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού
Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η Όμικρον ΧΕ, εμφανίστηκε στη Βρετανία, προσβάλλοντας μέχρι τις 8 Απριλίου περίπου 1.179 άτομα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γκρέις Ρόμπερτς, ερευνήτριας στην Ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Leeds, «η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων έχει σημειωθεί στη Νότια και Ανατολική Αγγλία, ενώ υπήρξαν επίσης αναφορές για μια χούφτα κρουσμάτων αλλού στον κόσμο, πιθανότατα λόγω διεθνών ταξιδιών». Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι δεν θα αργήσει να εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Πόσο όμως θα πρέπει να ανησυχούμε για την Όμικρον ΧΕ;

«Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά γι’ αυτό, αυτά που γνωρίζουμε δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχει λόγος σοβαρής ανησυχίας», υποστηρίζει η ερευνήτρια και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα αρχικά δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον ΧΕ δείχνουν ότι το ποσοστό των νέων λοιμώξεων στον πληθυσμό είναι ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν της Όμικρον 2.

Ωστόσο, επειδή προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας μικρός αριθμός λοιμώξεων με τη XE, τα δεδομένα που διαθέτουμε σχετικά είναι περιορισμένα και είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα προς το παρόν. Είναι καθησυχαστικό ότι γνωρίζουμε ότι οι παραλλαγές της Όμικρον τείνουν συνολικά να προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Είναι όμως εξαιρετικά μολυσματικές».

Η ερευνήτρια τονίζει την πιεστική ανάγκη για επικαιροποιημένα εμβόλια, δεδομένου ότι όσο περισσότερες αλλαγές έχουν αποκτήσει οι επόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού τόσο λιγότερο αποτελεσματικά είναι τα σημερινά εμβόλια στην πρόληψη της λοίμωξης. «Όπως γνωρίζουμε καλά, δεν είναι η πρώτη παραλλαγή του ιού και είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι η τελευταία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ