Κυριάκος Βελόπουλος στο “Π”: Η αλήθεια για τις εξορύξεις και η δικαίωση της Ελληνικής Λύσης

Κυριάκος Βελόπουλος στο “Π”: Η αλήθεια για τις εξορύξεις και η δικαίωση της Ελληνικής Λύσης

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου της Ελληνικής Λύσης


Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και η εισβολή στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από τη ΝΔ για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες. Οι κυβερνητικές ενέργειες είναι αυτές που έχουν προκαλέσει μια σειρά από επώδυνες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, καθώς και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αρκετούς μήνες πριν από τη ρωσική εισβολή. Το κόστος ενέργειας, άλλωστε, για το σύνολο της οικονομίας συνιστά μια ανελαστική δαπάνη, η οποία συμπαρασύρει το σύνολο της αγοράς, επιφέροντας ανατιμήσεις.

Η κυβέρνηση παρατηρεί έντρομη να ροκανίζεται το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, να υπονομεύεται το αφήγημά της περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δήθεν δημοσκοπικό πλεονέκτημα να συνθλίβεται από την κοινωνική οργή. Όλα αυτά οδήγησαν την κυβέρνηση να ξυπνήσει από τον «ενεργειακό της λήθαργο» και να ακολουθήσει εσπευσμένα το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης.

Δυστυχώς, ελλιπώς!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 70 – 90 τρισεκατομμύρια κυβικά, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης σε ποσοστό 15% – 20 %, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό σήμερα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τα μεγάλα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη που θα αποκόμιζε η χώρα από την εξόρυξη των κοιτασμάτων. Ενδεικτικά αναφέρονται: Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως πύλης εισόδου και αποθήκης ενέργειας για την Ευρώπη, που θα οδηγούσε σε ενίσχυση των θέσεών μας στην περιοχή (Κύπρος, Αιγαίο), στην ενεργειακή μας απεξάρτηση από τρίτες χώρες, στη «βροχή» επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, τα οικονομικά οφέλη και ανταλλάγματα για τις τοπικές κοινωνίες και τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισέρρεαν στο κρατικό ταμείο από τα μισθώματα για την εκμετάλλευση των οικοπέδων και τη φορολογία επί των κερδών των ξένων εταιρειών που θα εισέπραττε το Δημόσιο.

Εγώ ο ίδιος έχω παρουσιάσει εδώ και χρόνια στη Βουλή αξιόπιστα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασμάτων. Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελελίδης έχει πει ότι μονάχα ο Πατραϊκός κόλπος κρύβει 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο. Φωνάζω τόσο καιρό «τρέξτε και κάντε εξορύξεις», για να αντιμετωπίσω την αδιαφορία και τη χλεύη της κυβέρνησης. Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια αδράνειας, αποφάσισαν να ασχοληθούν. Εάν με είχαν ακούσει τόσα χρόνια, θα ήμασταν εξαγωγέας ενέργειας αυτήν τη στιγμή, όπως η Αίγυπτος, που ξεκίνησε γεωτρήσεις πριν από τρία χρόνια.

Με προβληματίζει έντονα το γεγονός ότι περιορίστηκαν σε δηλώσεις για έρευνες μονάχα στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης, ξεγράφοντας το νότιο κομμάτι της Κρήτης, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παρότι έχουμε και εκεί έντονες ενδείξεις για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων. Πολύ φοβάμαι ότι μας προετοιμάζουν έμμεσα για τις «Πρέσπες του Αιγαίου», επιβεβαιώνοντας τον Ερντογάν, που τόσο καιρό μιλά για συνεκμετάλλευση. Πολύ φοβάμαι ακόμη ότι με τις άστοχες δηλώσεις και ενέργειες τους νομιμοποιούν στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και εγκαταλείπουν την Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, ας μας εξηγήσει η κυβέρνηση για ποιον λόγο δεν προχώρησε νωρίτερα στη διενέργεια εξορύξεων στις περιοχές αυτές, στις οποίες δεν αντιμετωπίζαμε την αντίρρηση κανενός. Όπως και να το δει κανείς, η κυβερνητική πολιτική παραπέμπει σε εγκατάλειψη.

Την ύστατη στιγμή, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων οφείλει να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, που θα αποτελεί απόλυτη δέσμευση για όλες τις κυβερνήσεις. Να δημιουργηθεί άμεσα ένα ταμείο γενεών, όπως στη Νορβηγία, που θα εξασφαλίζει το οικονομικό μέλλον των Ελλήνων βάσει εθνικού σχεδιασμού, για να μην υπάρξει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να εξασφαλισθεί η αυτάρκεια και σε άλλους τομείς.

Τέλος, με αφορμή την καθυστερημένη αντίδραση του πρωθυπουργού και στο ζήτημα των εξορύξεων, τον καλώ για ακόμη μία φορά να προβεί άμεσα σε αξιοποίηση των ακαλλιέργητων εκτάσεων της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση. Διότι η πείνα έρχεται και η τιμωρία όσων αφήνουν τους Έλληνες ανυπεράσπιστους θα είναι αναπόφευκτη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ