Γιώργος Πατούλης στο “Π”: Αττική: Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής
Εάν πριν από λίγα χρόνια κάποιος περιέγραφε το δυστοπικό περιβάλλον του σήμερα, όπως διαμορφώνεται υπό την πίεση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα ακραίο σενάριο.
Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με σθένος και αποτελεσματικότητα, πάντα δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Στην Περιφέρεια Αττικής κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν στη διάρκεια της πανδημίας για να κρατήσουμε, με τις παρεμβάσεις μας, όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Είμαστε περήφανοι γιατί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πετύχαμε το μεγάλο στοίχημά μας: Να αναδείξουμε την Αττική σε Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Σήμερα, πάνω από 220.000 είναι οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας μέσα από τη λειτουργία 300 δομών που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής, σε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ που αξιοποιεί χρήματα του ΕΣΠΑ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαθέσαμε πάνω από 500 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της. Στηρίξαμε το σύστημα υγείας με 100 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία γιατρών και νοσηλευτών και διαθέσαμε στα νοσοκομεία εξοπλισμό 64 εκατ. ευρώ, ενώ διανείμαμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο γεύματα για ευπαθείς συμπολίτες μας.
Σταθήκαμε αρωγοί στον αγώνα μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών να αντέξουν στις επιπτώσεις των πολύμηνων περιοριστικών μέτρων, μέσα από το μεγαλύτερο πρόγραμμα δωρεάν ενίσχυσης επιχειρήσεων που έχει οργανώσει ποτέ περιφέρεια στη χώρα, ύψους 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου περίπου 10.000 επιχειρήσεις έλαβαν δωρεάν και μη επιστρεπτέα επιχορήγηση. Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, διαθέσαμε 8 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τουλάχιστον 6.000 υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα χορηγήσαμε μικροπιστώσεις ύψους 50 εκατ., καθώς και 18 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τουριστική βιομηχανία, την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στην Αττική.
Πολύ πριν ενσκήψει το ζήτημα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των καταναλωτών και στην ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Με συντονισμένες δράσεις και συστηματική συνεργασία με φορείς, όπως ο ΕΦΕΤ, διασφαλίζουμε την υγεία των πολιτών και την ποιότητα των τροφίμων. Σε αυτό το πλαίσιο διενεργούμε, ενεργοποιώντας το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών μας, σχολαστικούς ελέγχους σε συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρατήρια βενζίνης, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι τα αγαθά φτάνουν στα χέρια των καταναλωτών σε άψογη ποιότητα και στη σωστή τιμή, αποτρέποντας φαινόμενα νοθείας και αισχροκέρδειας.
Ασφαλώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας βίωναν μεγάλες δυσχέρειες πολύ πριν από την κρίση. Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται πάντα δίπλα τους, διανέμοντας σε περισσότερες από 60.000 άπορες οικογένειες, σε τακτική βάση, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Για εμάς αποτελεί ηθική υποχρέωση και απόλυτη προτεραιότητά η στήριξή τους, ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, εργαστήκαμε για την απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών για τους πολίτες της Αττικής που έχουν ανάγκη, ενώ για τη νέα προγραμματική περίοδο (2021 – 2027) θα διεκδικήσουμε επιπλέον 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα, ώστε να ωφεληθούν ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας.
Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά, με υπομονή και συνέπεια, ενώνοντας δυνάμεις με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις, για να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη 365 μέρες τον χρόνο. Με την ίδια συνέπεια δουλεύουμε για την επόμενη ημέρα της Αττικής, για ένα μέλλον με ανάπτυξη, με μεγάλα έργα και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευοίωνες προοπτικές.
Όλοι μαζί χτίζουμε την Αττική του μέλλοντος. Την Αττική που μας αξίζει.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ