Η Κίνα στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της για να περιπολεί αμφισβητούμενες θάλασσες

Η Κίνα στέλνει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της για να περιπολεί αμφισβητούμενες θάλασσες

Το J-20 το πλέον προηγμένο μαχητικό της αεροσκάφος, γνωστό και ως «πανίσχυρος δράκος» επιστρατεύει η Κίνα προκειμένου να αρχίσει περιπολίες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πρώτες εκδόσεις του J-20 stealth jet χρησιμοποιούσαν ρωσικούς κινητήρες όμως αυτοί έχουν αντικατασταθεί από τότε με διπλούς κινητήρες εγχώριας παραγωγής.

Τα τζετ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό με τους νέους κινέζικους κινητήρες πέρυσι στην ετήσια αεροπορική έκθεση της Κίνας

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «καλύτερη προστασία της ασφάλειας του εναέριου χώρου της Κίνας και των θαλάσσιων συμφερόντων», ανέφερε την Τετάρτη 13 Απριλίου η κρατική ταμπλόιντ Global Times, επικαλούμενη στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Ο Ρεν Γιουκούν, εκπρόσωπος του κρατικού κατασκευαστή του J-20, πρόσθεσε ότι ήταν μια «εκπαιδευτική ρουτίνα» για το J-20 να αρχίσει να διεξάγει περιπολίες τώρα που είναι εξοπλισμένο με κινεζικούς κινητήρες, σύμφωνα με τους Global Times.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις εβδομάδες αφότου ο στρατηγός Κένεθ Γουίλσμπαχ, διοικητής των Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δήλωσε ότι τα αμερικανικά F-35 και τα κινεζικά J-20 ήρθαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αμφότερες από καιρό αμφισβητούμενες περιοχές, με εδαφικές διεκδικήσεις από πολλές χώρες.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη την αχανή Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως κυρίαρχο χώρο της. Αναπτύσσει και στρατιωτικοποιεί τις εγκαταστάσεις της εκεί, μετατρέπει νησιά σε στρατιωτικές βάσεις και αεροδιαδρόμους και φέρεται να δημιουργεί θαλάσσιες παραστρατιωτικές ομάδες που θα μπορούσαν να αριθμούν εκατοντάδες σκάφη.

Εν τω μεταξύ, στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών Σενκάκου, γνωστών και ως νησιών Ντιαόγιου, τα οποία ελέγχονται από την Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει την υπόσχεσή τους να υπερασπιστούν τα ιαπωνικά νησιά σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

Οι ειδικοί διατείνονται πως η ανάπτυξη των J-20 δείχνει δύο πράγματα: την αυξημένη εμπιστοσύνη της Κίνας στις στρατιωτικές της ικανότητες και την προειδοποίησή της προς άλλες χώρες που εμπλέκονται στην διαμάχη για τη διεκδίκηση του θαλασσίου χώρου στην περιοχή της ανατολικής και νότιας Κίνας.

Με περίπου 200 J-20 που φέρονται να βρίσκονται σε υπηρεσία, η Πολεμική Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) “έχει πλέον σε τακτική υπηρεσία έναν στόλο προηγμένων μαχητικών stealth ανάλογης ποιότητας και επιπέδου με τον αντίστοιχο Αμερικανικό, ο οποίος παραμένει το σημείο αναφοράς”, δήλωσε ο Πίτερ Λέϊτον, επισκέπτης στο Ινστιτούτο Griffith Asia στην Αυστραλία. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα της Κίνας προς τον κόσμο είναι: «Οποιοδήποτε ξένο στρατιωτικό αεροσκάφος εισβάλλει στον θεωρούμενο από την Κίνα εναέριο χώρο της στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα μπορεί τώρα να αναχαιτιστεί από J-20».

Αν και μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε εντάσεις, η ευρεία ακτίνα δράσης του J-20 σημαίνει ότι θα μπορούσε να περιπολεί με μεγάλη διάρκεια πάνω από τη θάλασσα ή να παραμείνει περισσότερο σε περιοχές όπως η Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, είπε ο Λέιτον.

Μικροί σχηματισμοί, από μερικά μόνο τζετ, θα μπορούσαν επίσης να διεξάγουν περιστασιακά περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό σε μια από τις νησιωτικές αεροπορικές βάσεις της Κίνας και μετά να επιστρέψουν στην ηπειρωτική χώρα. Η PLAAF θα μπορούσε ακόμη και να ξεκινήσει αποστολές υπερπτήσεων επί Αμερικανικών νηοπομπών που εισέρχονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η μετάβαση από τους ρωσικούς στους κινεζικούς κινητήρες δείχνει επίσης την αυξανόμενη ανεξαρτησία της Κίνας στο τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας, είπε ο Λέιτον. «Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Κίνα δεν χρειάζεται πλέον ρωσική βοήθεια, αλλά ότι τα κινεζικής κατασκευής αεροσκάφη είναι πλέον ανώτερα από αυτά της Ρωσίας».

Το γεγονός ότι τα J-20 έχουν τώρα πιο αξιόπιστους δίδυμους κινητήρες από τους ρωσικούς καθιστά αυτές τις περιπολίες «μια πολύ πιο εύλογη επιλογή», ​​και θα μπορούσε να είναι ο λόγος που δεν είχαν σταλεί σε περιπολία πριν, είπε ο Λέιτον.

Το J-20 έχει διαφημιστεί εδώ και καιρό ως η απάντηση της Κίνας στο αμερικανικό F-22 – που θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο μαχητικό αεροσκάφος stealth (με ικανότητα να μη γίνεται αντιληπτό) – και στο F-35.

Μια έκθεση του China Power Project το 2017 στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών ανέφερε ότι οι νέοι κινεζικοί κινητήρες θα έδιναν στο J-20 χαμηλή υπερηχητική ικανότητα κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να πετούν με υπερηχητικές ταχύτητες για παρατεταμένες περιόδους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν εδώ και καιρό ότι το J-20 δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αμερικανικά μαχητικά stealth, αλλά ο Γουίλσμπαχ , ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα J-20 έκαναν έντονη εντύπωση όταν αντιμετώπισαν αμερικανικά F-35 πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Είμαστε σχετικά εντυπωσιασμένοι με την απόδοση και τον έλεγχο που συνδέεται με τα J-20», δήλωσε ο Γουίλσμπαχ σε συνέδριο του Ινστιτούτου Αεροναυτικών Μελετών Mitchell.

Οι ΗΠΑ παρατήρησαν «σχετικά επαγγελματικές πτήσεις» από τους Κινέζους αεροπόρους, είπε, αλλά σημείωσε ότι δεν ήταν βέβαιοι πώς η Κίνα θα χρησιμοποιούσε τα J-20, είτε σε ρόλους πολλαπλών αποστολών όπως το F-35 είτε σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής όπως το F-22.

Ο Λέιτον είπε ότι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες χώρες θα “συλλέγουν συστηματικά τα δεδομένα ηλεκτρονικών πληροφοριών” για οποιοδήποτε J-20 σε παράκτιες περιπολίες, ελπίζοντας να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά τους να μένουν απαρατήρητα, καθώς και οποιεσδήποτε ραδιο-μεταδόσεις και ζεύξης δεδομένων τους.

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ