Στα δύο η κυβέρνηση για την ακρίβεια

Στα δύο η κυβέρνηση για την ακρίβεια

Κόντρες υπουργών για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

-Ανησυχούν οι βουλευτές για το πολιτικό κόστος και τις εκλογές

Διχάζουν την κυβέρνηση τα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας και αυξάνουν τα προβλήματα για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Υπό το φως των νέων δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν την απογοήτευση των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα, αρκετοί υπουργοί υπογραμμίζουν την ανάγκη και για νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Άλλωστε το γεγονός ότι πάνω από το 70% θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις και για… παρερμηνείες.

Υπουργοί όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς κ.ά., που είναι σε άμεση επαφή με την κοινωνία και πιάνουν τον σφυγμό της, επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα στήριξης. Όχι μόνο διότι οι πολίτες, στη μεγάλη πλειονότητα, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και έχουν ανάγκη την αρωγή του κράτους αλλά και διότι «το καζάνι που βράζει θα εκραγεί την ημέρα των εκλογών και οι συνέπειες θα είναι βαριές για τη Νέα Δημοκρατία», όπως ισχυρίζονται.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ορισμένοι υπουργοί που υποστηρίζουν σθεναρά την άποψη ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απεριόριστα και έχουν ήδη εξαντληθεί με το τελευταίο πακέτο. Προσθέτουν δε ότι η κυβέρνηση από τώρα και στο εξής πρέπει να είναι φειδωλή όσον αφορά τις παροχές και τα ευνοϊκά μέτρα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αλλά και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης. Προειδοποιούν μάλιστα για τον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας. Οι «απέναντι» τούς κατηγορούν ότι δεν έχουν επαφή με την ελληνική κοινωνία και δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αν και αναγνωρίζει το εύρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από το κύμα των ανατιμήσεων, είναι της άποψης ότι οι όποιες κινήσεις από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένες και τα μέτρα τέτοια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την πορεία του προϋπολογισμού αλλά και της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις, που θα αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Πάντως από τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα είναι σαφή: Τα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια δεν πρέπει να αποκλίνουν από αυτά που έχουν αποφασίσει και εφαρμόσει οι ευρωπαϊκές χώρες. Επισημαίνουν, δε, ότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί (χρειαστεί) να λάβει μέτρα που θα αποφέρουν έσοδα και θα καλύπτουν τις τρύπες που θα δημιουργήσουν τυχόν νέα ευνοϊκά μέτρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ