Παντελώς απούσα η Ελλάδα από τα Βαλκάνια!

Παντελώς απούσα η Ελλάδα από τα Βαλκάνια!

-Που είναι ο ζωτικός χώρος της

Αν κάτι χαρακτηρίζει τους τελευταίους μήνες την ελληνική εξωτερική πολιτική, πέραν της πλήρους φιλοαμερικανικής στροφής, είναι η απόλυτη εγκατάλειψη των Βαλκανίων. Παντελώς απούσα η Ελλάδα από μια περιοχή που αποτελεί τον ζωτικό χώρο της και όπου φυσικά κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει τα προβλήματα.

Η Βόρεια Μακεδονία είναι σαν να μην υπάρχει, λες και αν η κυβέρνηση… διαγράψει τη γειτονική χώρα από την πολιτική της θα αποφύγει τους εσωτερικούς κραδασμούς από τους βουλευτές του κλίματος Σαμαρά αλλά και εκείνους εκ των Καραμανλικών που θέλουν να βρίσκουν ευκαιρία για να τρίζουν τα δόντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την Αλβανία επίσης επικρατεί η ίδια κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί θα κερδίζει χρόνο. Δυστυχώς, χρόνο κερδίζει μόνο ο κ. Ράμα, ο οποίος προσδοκά στη στήριξη και της Ουάσινγκτον όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ενώ πλέον θα φιλοξενεί στο έδαφος της Αλβανίας και μια σημαντική αμερικανική αεροπορική βά­ση, ενισχύο­ντας ακόμη περισσότε­ρο τη θέση της.

Και ας μην πούμε βεβαίως για το Κόσοβο, τη Βοσνία ή τη Σερβία, όπου εκεί πραγματικά η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι απούσα, λες και τα Βαλκάνια βρίσκονται κάπου στη μακρινή Ασία, οπότε και δεν υπάρχει λόγος ελληνικής ενασχόλησης με την περιοχή.

Διαβάσαμε ότι Γερμανία και Αυστρία πιέζουν να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Η ελληνική θέση ποια είναι ακριβώς;

Θα συναινέσουμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ η Βόρεια Μακεδονία έχει αφήσει στην τύχη της (με την ανοχή της Ελλάδας) την εφαρμογή βασικών διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών και η Αλβανία παίζει ακόμη βρώμικα παιχνίδια με το περιουσιακό της μειονότητας και, κυρίως, αγνοεί επιδεικτικά την υλοποίηση της συμφωνίας που είχαν κάνει οι κ. Ράμα και Δένδιας για παραπομπή της διαφοράς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Δικαστήριο της Χάγης;

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ