Τι θα έλεγε η Αμερική αν η Λευκωσία ζητούσε την αντικατάσταση των παλιών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων;

Τι θα έλεγε η Αμερική αν η Λευκωσία ζητούσε την αντικατάσταση των παλιών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων;

Ακούγεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Αναστασιάδη τη μεταφορά ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Κύπρος στην Ουκρανία, για τη στήριξη του Κιέβου απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Η Κύπρος έχει τις γνωστές σχέσεις με τη Ρωσία, που δεν είναι μόνο πολιτικές –λόγω της στάσης της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με το Κυπριακό– αλλά και οικονομικές, καθώς δεν είναι ψέμα ότι τεράστια ποσά από τη Ρωσία, για πολλά χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και ξεπλύθηκαν από εγχώριες εταιρείες, στις οποίες είχαν βάλει το χέρι τους και δεκάδες κυπριακά νομικά γραφεία, που συνδέονταν ακόμη και με Προέδρους της Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία –και για λόγους αρχής– από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (αν και για τις κυρώσεις ήταν αρκετά επιφυλακτική), όμως είναι εντελώς διαφορετικό να πιέζεται η Κύπρος να εμπλακεί στην κρίση παραδίδοντας οπλισμό στους Ουκρανούς.
Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Τι θα απαντούσαν, αλήθεια, οι Αμερικανοί αν η Λευκωσία είχε τα κότσια να ζητήσει αντικατάσταση των παλιών, μικρών ρωσικών πυραυλικών συστημάτων με σύγχρονα αντίστοιχα, αμερικανικής κατασκευής, ώστε να διασφαλίσει την άμυνά της; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον η απά­ντηση των Αμερικανών, που μάλλον δεν θα τολμούσαν να κάνουν την κίνηση για να μη δυσαρεστήσουν την Άγκυρα.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: patrisnews.com


Σχολιάστε εδώ