Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2

Είμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση της Όμικρον 2

 -Σύσταση για τέταρτη δόση στους άνω των 60

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


«Ποδαρικό» με μήνυμα αισιοδοξίας μάς έκανε ο Απρίλιος, από τη στιγμή που τα κρούσματα –με εξαίρεση την Πρωταπριλιά– κινούνται πλέον κάτω από το όριο των 20.000.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα κύρια χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα δείχνουν μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με σαφή όμως μετακίνηση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών, ενώ οι πιο σκληροί δείκτες της πανδημίας, που αφορούν τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νέων θανάτων, ακολουθούν μια αργή αποκλιμάκωση.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον συνολικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, που αγγίζει πλέον τις 176.000. Υπάρχει πλέον πλήρης επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, με την Όμικρον 2 να αφορά το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται, ενώ φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2.

Αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στις περιφερειακές ενότητες Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης και Σερρών, καθώς και στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και στη Δυτική Αττική. Πιθανόν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να υποεκτιμάται σημαντικά, καθώς φαίνεται ότι κάποιοι νοσούντες που διαγιγνώσκονται με την κατ’ οίκον διενέργεια των self tests δεν δηλώνονται ποτέ στον ΕΟΔΥ.

Στα αστικά λύματα έχουν παρατηρηθεί αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε 4 από τις 13 περιοχές, πτωτικές τάσεις σε 7 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+32%), στην Πάτρα (+33%) και στην Αλεξανδρούπολη (+41%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+25%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-31%), στα Χανιά (-36%), στα Ιωάννινα (-54%), στην Κέρκυρα (-57%) και στο Ρέθυμνο (-58%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Περιφέρεια Αττικής (-16%) και στο Ηράκλειο (-28%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Θεσσαλονίκη (+5%) και στη Λάρισα (+5%).

Ανησυχεί η σαφής αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, καθώς έχει φτάσει στα 41 έτη. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ήτοι στην ηλικιακή ομάδα 12 – 34 ετών, ενώ παράλληλα υπάρχει σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και ιδιαίτερα σε ενήλικες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Αύξηση του ποσοστού των νέων κρουσμάτων καταγράφεται και στους πλέον ευάλωτους συνανθρώπους μας, δηλαδή στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών. Στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας, Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης, Πρέβεζας, Σερρών και Τρικάλων τα μισά από τα νέα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Με βάση την ηλικιακή αυτή κατανομή των νέων κρουσμάτων, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας τις επόμενες εβδομάδες.

Μειώνονται τα κρούσματα στα παιδιά
Στο μεταξύ παρατηρείται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 11 ετών και σαφής μείωση στα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα νέα κρούσματα σε παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή ηλικίας 4 – 18 ετών, σήμερα αποτελούν μόλις το 23% των νέων κρουσμάτων, έναντι του 30% – 33% στην πρόσφατη έξαρση του πανδημικού κύματος λόγω της Όμικρον 2.

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες
Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια αυξάνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων σταθερά, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς να είναι σήμερα περίπου 3.500, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος νέων εισαγωγών του τελευταίο επταημέρου έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει φτάσει στις 415 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Την εβδομάδα που πέρασε οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες αυξήθηκαν κατά 15% και οι νέες εισαγωγές κατά 20%, μεσοσταθμικά. Σημαντικότερη αύξηση των νέων εισαγωγών είχαμε στην Αττική και στην Κρήτη.

Πολύ αργή είναι η αποκλιμάκωση, περίπου 5%, των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω Covid-19 αλλά και των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά στην επικράτεια. Αν και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανά εβδομάδα παρέμεινε σταθερός, περίπου στους 100 ασθενείς ανά εβδομάδα, σημειώνεται μικρή αύξηση των νέων διασωληνώσεων στην Αττική και στη Νότια Ελλάδα.

Παγκόσμιο φαινόμενο η πτωτική τάση
Σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 487.000.000 μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο. Οι διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 13% την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 1,45 εκατομμύρια διαγνώσεις μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν σημαντικά για ακόμα μία εβδομάδα, κατά 19%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.960 θάνατοι ανά ημέρα.

Περίπου 8% ήταν η μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 5.000.000 διαγνώσεις και 11.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πλέον βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Τέταρτη δόση στους άνω των 60
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει, σε πρώτη φάση, την τέταρτη δόση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω (συνολικά αφορά περίπου 1,3 εκατ. πολίτες) τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική.

Αναμένεται, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, η τέταρτη δόση να επεκταθεί το φθινόπωρο ως υποχρεωτική σε όλο τον πληθυσμό.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω άνοιξε την περασμένη Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70 – 79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60 – 69.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από την τέταρτη δόση είναι μεγαλύτερο για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η τέταρτη δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης δεν προτείνεται η τέταρτη δόση.

Εμβολιασμένο το 72,4% του πληθυσμού
Ξεπέρασαν τους 20.590.000 οι εμβολιασμοί. Αυτήν τη στιγμή 7.894.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ήτοι 75,2% επί του γενικού πληθυσμού, σε σύγκριση με το 75,1% επί του γενικού πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 84,8% επί του ενήλικου πληθυσμού, σε σύγκριση με το 85,6% επί του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότεροι από 7.595.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,4% επί του γενικού πληθυσμού και το 83,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,4% επί του γενικού πληθυσμού και 83,1% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ