Μαρίνος Σιζόπουλος στο “Π”: Υποβαθμίζουν το Κυπριακό τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Μαρίνος Σιζόπουλος στο “Π”: Υποβαθμίζουν το Κυπριακό τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης»

Του
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Το κυπριακό πρόβλημα ουσιαστικά βρίσκεται σε τέλμα εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Η τελευταία προσπάθεια αναλήφθηκε ως πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ, συνεπικουρούμενο από τον βρετανικό παράγοντα, με την πενταμερή διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017, που στόχευε στη νομιμοποίηση ενός τουρκικού προτεκτοράτου.

Είναι πέρα από αποδεδειγμένο ότι η αποτελμάτωση των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια άνευ προηγουμένου έξαρση, τόσο σε ό,τι αφορά τις εξωφρενικές δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας και του εγκάθετου καθεστώτος των Κατεχομένων όσο και με πράξεις, όπως την εκδηλωθείσα πρόθεση για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, τις προκλητικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προκλήσεις στη «νεκρά ζώνη» κατά ελληνοκυπρίων γεωργών.

Πρόσφατα, μετά την επιστροφή του Ιωάννη Κασουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Δημοκρατίας, τέθηκε στο περιθώριο η στρατηγική της προσπάθειας για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επανήλθε η μεθοδολογία για συζήτηση των λεγόμενων «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Τρεις μόλις μήνες μετά –και αφού δεν υπήρξε καμία κινητικότητα– η Τουρκία απορρίπτει και την προσπάθεια για εφαρμογή ΜΟΕ.

Συγκεκριμένα:

• Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «αβάσιμες τις ειδήσεις που αναφέρουν ότι συζητούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Τουρκία και τη ‘‘Νότια Κύπρο’’», όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
• Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συζητά ΜΟΕ στο Κυπριακό με τούρκους αξιωματούχους.
• Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να αναζητεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εφαρμογή ΜΟΕ που προβλέπουν επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σε αντάλλαγμα άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για εμπορικές και άλλες δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων και της «ΤΔΒΚ».

Για μία ακόμα φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε λανθασμένη εκτίμηση, χωρίς να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν, για να δει ότι όποτε τέθηκε θέμα ΜΟΕ, η πλευρά μας μετρά απώλειες και το κατοχικό καθεστώς καταγράφει πολιτικά και οικονομικά κέρδη.

Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι η πολιτική της λεγόμενης «καλής θέλησης» δεν μπορεί να επιτύχει, γιατί δεν είναι δυνατόν να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο έναν σοβαρό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, σταθερά και διαχρονικά, πιστεύει ότι τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» όχι μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν αλλά και ενδεχόμενη συζήτησή τους θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του Κυπριακού.

Για την ΕΔΕΚ απαιτείται η άμεση αναθεώρηση της τακτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μετατροπή της σε διεκδικητική πολιτική, η οποία να επιδιώκει:

• Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής και κατοχής.
• Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, για συζήτηση κατά προτεραιότητα της διεθνούς πτυχής του προβλήματος, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 13ης Μαΐου 1983 (37/253).
• Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το πρότυπο της αντίστοιχης επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.
• Απόσυρση της πρότασης για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
• Επιμονή στην υλοποίηση, κατά προτεραιότητα, του αγωγού EastMed, ως μέτρου ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τώρα που λόγω του Ουκρανικού διεξάγεται σοβαρή συζήτηση και επικρατεί αγωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ενεργειακά θέματα.

Στη βάση των νέων δεδομένων, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στη διαμόρφωση κοινής εθνικής πολιτικής, η οποία να αντιμετωπίζει με επιτυχία τον τουρκικό επεκτατισμό. Πολιτική η οποία να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τον πολιτικό, τον ενεργειακό και τον στρατιωτικό.

Δυστυχώς, η Τουρκία δεν καταλαβαίνει από «καλή θέληση», αλλά μόνο από άσκηση πίεσης, που θα της επιφέρει πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ