Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Ολιγοπώλια και καρτέλ έστησαν τον χορό των ανατιμήσεων

Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Ολιγοπώλια και καρτέλ έστησαν τον χορό των ανατιμήσεων

-Πάγωμα των οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στις Εφορίες

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ


Οι συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει η μικρή επιχειρηματικότητα είναι απρόβλεπτες, εχθρικές, εκρηκτικές. Οι ανατιμήσεις, δε, είναι ανεξέλεγκτες. Το χειρότερο όμως είναι πως οι αυξήσεις σε πολλά βασικά είδη είναι αδικαιολόγητες, προϊόν αισχροκέρδειας και όχι των έκτακτων συνθηκών που πράγματι δημιουργεί στην ελληνική αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα παραδείγματα που φτάνουν καθημερινά στη ΓΣΕΒΕΕ προκαλούν οργή και γέλιο. Η τιμή σε φιάλη ηλιέλαιου πέντε λίτρων μέσα σε δύο ημέρες αυξήθηκε από 13,5 ευρώ σε 17,5 ευρώ! Η ζάχαρη από 0,50 ευρώ έφτασε το 1 ευρώ. Στην Πάτμο η φιάλη του ηλιέλαιου από 15 ευρώ πήγε στα 39 ευρώ!

Σήμερα γίνεται εξόφθαλμη μια κατάσταση στην αγορά, για την οποία η ΓΣΕΒΕΕ διαμαρτύρεται πολλά χρόνια. Αναφέρομαι στην ύπαρξη ολιγοπωλίων και καρτέλ, που στρεβλώνουν τις τιμές και διαμορφώνουν τετελεσμένα με αδιαφανείς διαδικασίες, σε βάρος όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των μικρών επιχειρηματιών, που δεν έχουν κανένα μέσο αντίδρασης απέναντι στην αισχροκέρδεια. Πλέον όλοι και όλες μπορούν να διαπιστώσουν ότι απαιτούνται αυστηρά και καθημερινά μέτρα ελέγχου και η επιβολή προστίμων, τα οποία όμως να εισπράττονται. Η επιβολή τους για λόγους εντυπωσιασμού εκθέτει ακόμη περισσότερο την Πολιτεία.

Το μεγαλύτερο και μακράς διάρκειας πρόβλημα ωστόσο είναι οι τιμές της ενέργειας. Την Πέμπτη 7 Απριλίου οι τιμές χονδρεμπορικής διαμορφώθηκαν στα 230,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν το αντίστοιχο κόστος στη Γερμανία είναι 74,5 ευρώ! Οι Γερμανοί πληρώνουν τρεις φορές φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τους Έλληνες. Για ποια ανταγωνιστικότητα μιλάμε μετά;

Η ΓΣΕΒΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του πρωθυπουργού, όπως την ανακοίνωσε από την Κοζάνη, για αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% και για λειτουργία της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 ως λιγνιτική μέχρι το 2028. Η ΓΣΕΒΕΕ, μέσω του ινστιτούτου της, επί χρόνια επισήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση, όπως ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο βήμα του ΟΗΕ από τον έλληνα πρωθυπουργό, ήταν όχι μόνο πρόωρη και κοινωνικά άδικη αλλά και τεχνικά ανέφικτη. Προσωπικά είχα επισκεφθεί κατ’ επανάληψη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είχα επιχειρηματολογήσει ενάντια στην κακοσχεδιασμένη και απροετοίμαστη πράσινη μετάβαση, ζητώντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο, ώστε να μετριαστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις και η απολιγνιτοποίηση να μη γίνει συνώνυμο της φτωχοποίησης και της μετανάστευσης.

Ακόμη και τώρα είμαστε πολύ ανήσυχοι για το κατά πόσο μπορούν να αντιστραφούν οι βλάβες που έχουν επέλθει. Ο εξοπλισμός έχει αφεθεί να σκουριάσει και στις μονάδες δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσουν εκ νέου; Και πότε;

Ακόμη κι έτσι, για να είναι αποδοτική η ένταξή τους στο ενεργειακό μείγμα, να αυξηθεί δηλαδή η συμμετοχή τους από τα σημερινά μονοψήφια ποσοστά και να οδηγήσει έτσι σε μείωση τη συνολική τιμή του ρεύματος, η τιμή της λιγνιτικής πρέπει να απαλλαγεί από τα δικαιώματα ρύπων, που μέσα σε έναν χρόνο έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το οικονομικό κλίμα. Έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με την αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να εντείνει την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, πάγωμα των οφειλών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορίες, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, και προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε η παρούσα κρίση να μην οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ