Κλ. Ρέγκλινγκ: Ανθεκτική η ελληνική η οικονομία – Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις το «κλειδί» για βιώσιμο χρέος
Δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι πλέον μετά την κρίση του κορονοϊού η οικονομία αντιμετωπίζει μια άλλη κρίση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ξεκινά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μετά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική οικονομία έγινε πιο ανθεκτική και μπόρεσε να αντέξει τις συνέπειες της κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και επανέλαβε ότι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας ήταν επιτυχίες όπως:
– Η ταχύτερη από πολλές χώρες ανάκαμψης της Ελλάδας το 2021.
– Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η αύξηση των καταθέσεων.
– Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και δόσεων από το διμερές δάνειο που πήρε η Ελλάδα μπαίνοντας στο πρώτο μνημόνιο.
Δεδομένης της αβεβαιότητας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, η συντήρηση αυτής της ισχυρής θέσης, με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση ενός συνετού δημοσιονομικού μονοπατιού, είναι οι βασικοί στόχοι για τη συνέχεια, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.
«H εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η δημοσιονομική σύνεση είναι σημαντικές για την εμπιστοσύνη των αγορών και για να διασφαλίσει η Ελλάδα ότι το χρέος της θα παραμένει βιώσιμο μακροπρόθεσμα. Είναι επίσης σημαντικό στοιχείο το οποίο θα λάβουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης όταν θα αποφασίσουν αν θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό είναι σημαντικό για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας στις αγορές» πρόσθεσε.
«Ο ESM έχει σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για πάνω από μια δεκαετία. Και αυτή η στενή συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω στην καλή πρόοδο των τελευταίων ετών για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προετοιμασία της οικονομίας ώστε να είναι έτοιμη για τις προκλήσεις του μέλλοντος και η ευημερία για όλους τους Έλληνες είναι οι υπέρτατοι στόχοι. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό το εγχείρημα» κατέληξε.
Οι δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα
Από την πλευρά του ο κ. Σταικούρας επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η νέα γεωπολιτική κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές επιπτώσεις της, δεν θα βγάλουν εκτός πορείας την ελληνική οικονομία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ισχυροποίηση των θεμελίων της – τα τελευταία χρόνια – μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νέα κρίση, παρά τις πιέσεις που δημιουργεί, δεν θα βγάλει εκτός πορείας την ελληνική οικονομία και δεν θα αλλοιώσει την καλή εικόνα.
Στο Eurogroup του Μαρτίου, σημείωσε ο υπουργός επικροτήθηκε η πρόοδος της Ελλάδας και αναγνωρίστηκαν οι ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας της.
Ενδεικτικά, το 2021:
-Η ανάκαμψη ήταν ισχυρή, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.
-Η σύνθεση του ΑΕΠ βελτιώθηκε, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο των επενδύσεων όσο και των εξαγωγών.
-Το οικονομικό κλίμα και η εμπιστοσύνη τονώθηκαν.
-Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων ξεπέρασε αυτόν του 2019.
-Το διαθέσιμο εισόδημα στηρίχθηκε.
-Η ανεργία συρρικνώθηκε.
-Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν.
-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν.
Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν-είπε- καρπό της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2019, και συνεχίζεται, αδιάκοπα, μέχρι σήμερα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, εφαρμόσαμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο μείγμα, που εδράζεται σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες των πολιτών. Αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα, προκειμένου να περιορίσουμε, όσο είναι εφικτό, τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων.
Με αίσθημα ευθύνης, συγκλίνουμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνουμε από τις αντοχές της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι πόροι που διαθέτουμε, είναι συγκεκριμένοι, κρατώντας αποθέματα και για το μέλλον. Οι κίνδυνοι αυξημένοι. Η διάρκεια και η ένταση της νέας κρίσης άγνωστα.
Πηγή: ertnews.gr