Από τις εκδόσεις Ίκαρος επανεκδίδεται το βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου, Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη

Από τις εκδόσεις Ίκαρος επανεκδίδεται το βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου, Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή το Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη της Ιφιγένειας Θοδώρου αποτελεί πλέον μια ύστατη μαρτυρία για τη Σμύρνη, όχι πριν ή μετά το 1922, αλλά για την ιστορική ανθρωπογεωγραφία και τοπογραφία της πόλης, εκεί όπου ο χωροταξικός νεωτερισμός δεν μπορεί να σβήσει την ιστορική προκυμαία, τον πόνο και την απελπισία ενός ξεριζωμού.

Πρόκειται για μια συλλογή επτά διηγημάτων, επτά «στιγμών» της καθημερινής ζωής στη σύγχρονη Σμύρνη, που συνοδεύονται από επτά σχέδια της Ελένης Θάνου.




Συγγραφέας
Ιφιγένεια Θεοδώρου


Μια Ελληνίδα στη Σμύρνη στο τέλος του εικοστού αιώνα. Η Ιφιγένεια Θεοδώρου, σύζυγος του Έλληνα προξένου, φθάνει στην πόλη και χτίζει την καθημερινότητα της στο παλιό αρχοντικό του Καπετανάκη, σύριζα στη παραλιακή λεωφόρο, στο περίφημο Και. Μετράει τα καραβάκια που τραβούν κατά το Κορδελιό, χάνεται στους δρόμους ψάχνοντας σημάδια του αλλοτινού μεγαλείου και νιώθοντας στην ατμόσφαιρα την αποφορά της πυρκαγιάς.
Φορτισμένη συναισθηματικά, διαβάζοντας και εξερευνώντας το εθνικό τραύμα θα μεταγράψει τις εμπειρίες της από τη ζωή της στη Σμύρνη σε εφτά αφηγήματα, που έχουν σαν κύριο άξονα την αγάπη, γιατί μόνο αγάπη θα νιώσει για τον τόπο που την φιλοξενεί.
Μέσα από τα διηγήματά της αναδύεται η μητρική αγάπη, ο έρωτας, η λατρεία για την μουσική, για τη θάλασσα, η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο και την γλώσσα των προγόνων, για τις σκιές που κατοικούν στα παμπάλαια δίπατα σπίτια της πόλης.
Η συγγραφέας, στο ξεψύχισμα του εικοστού αιώνα, μοιράζεται με τους αναγνώστες μια άλλη εικόνα της Σμύρνης, μια σύγχρονη εκδοχή της, με βαθιά τα σημάδια της ιστορίας στις ψυχές των λίγων χριστιανών που ζουν εκεί, ανθρώπων που ρίζωσαν και μεταλαμπάδευσαν πίστη και γλώσσα στην αντικρινή ακτή.


Επανεκδίδεται στις 11 Απριλίου 2022


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Ιφιγένεια Θεοδώρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Παρακολούθησε σπουδές βιβλιοδεσίας τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών La Cambre στις Βρυξέλλες και σεμινάρια συντήρησης χαρτιού στη Σχολή Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας στην Ασκόνα της Ελβετίας. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις Βιβλιοδεσίας τέχνης. Δίδαξε ελληνικά, ως εθελόντρια, στην Εθνική Σχολή της Βιέννης και στο Διεθνές Σχολείο Berlitz στη Βόννη και στην Κολωνία.
Σύντροφος για πολλά χρόνια Έλληνα διπλωμάτη έζησε σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας μεταφέροντας στα βιβλία της τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς της. Το βιβλίο της Η γεύση της ερήμου εκδ. Πατάκης, μεταφράστηκε στα αραβικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sefsafa, Cairo, Egypte.
Ζει στην Αθήνα κι έχει μια κόρη.
Το 1997 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων Χρυσός, Λιβάνι και Σμύρνη εκδ. Ίκαρος.
Ακολούθησαν τα βιβλία Μελέκ θα πει άγγελος εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2001, επανέκδοση Πατάκη 2015, που ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω, Γλώσσα από μάρμαρο εκδ. Ελληνικά Γράμματα 2005, επανέκδοση εκδ. Διάπλαση 2018, Η γεύση της ερήμου εκδ. Πατάκη 2012.
Το μυθιστόρημα Το Λίγο που τελειώνει κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη (Δεκέμβριος 2021).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ

Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία/Διηγήματα
ISBN: 978-960-7721-23-5


Σχολιάστε εδώ