Η φύση έχει προικίσει την Ελλάδα με ανεξάντλητες πηγές φυσικού αερίου
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η αντικατάσταση περίπου 170 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου είναι πρακτικά αδύνατη πριν από το 2024 – 2025, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές ισοδυναμούν περίπου με το μισό του συνόλου των ευρωπαϊκών εξαγωγών και το 40% της τελικής ευρωπαϊκής κατανάλωσης.
Κι όμως, υπάρχει λύση… Συγκεκριμένα, ο αγωγός της τάξης των 10/20 ΔΚΜ/Ε είναι απολύτως απαραίτητος για την απεξάρτηση της ΝΑ Ευρώπης από την υπερεξάρτησή της από την Gazprom, σύμφωνα με τον δρα Θεόδωρο Τσακίρη, αναπληρωτή καθηγητή Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
• Από άλλη πηγή, προτείνεται η προσθήκη μιας τέταρτης δεξαμενής αποθήκευσης LNG στη Ρεβυθούσα, με την αγκυροβόληση στον προβλήτα του νησιού ενός ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου. Έτσι, η χωρητικότητα 225.000 κ.μ. των υφιστάμενων τριών δεξαμενών θα αυξηθεί κατά 100.000 κυβικά μέτρα.
• Εξάλλου, με βάση στοιχεία που είχε παρουσιάσει το 2019 στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συνάντηση για τους υδρογονάνθρακες, η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων της περιοχής της Κρήτης δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, που αν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για σχεδόν πενήντα χρόνια. Η συνολική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων υπολογίζεται από την ΕΔΥΕ σε 250 δισ. ευρώ.
Η φύση προέβλεψε και έχει προικίσει την Ελλάδα με ανεξάντλητες πηγές φυσικού αερίου.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: in.gr