Εμβολιασμοί: Σε ποιές ηλικιακές ομάδες θα γίνεται 4η δόση

Εμβολιασμοί: Σε ποιές ηλικιακές ομάδες θα γίνεται 4η δόση

– Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ για ένα εξάμηνο

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, προχώρησε σε σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού κατά της covid-19 για τους άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσαν κατά την ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, 4 μήνες μετά από την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να ειναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση στους άνω των 80 ετών, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75,1 % και 85,6 %.

Περισσότεροι από 7.595.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 72,4 % του γενικού πληθυσμού και 81,1 % του ενήλικου πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 72,4 % του γενικού πληθυσμού και στο 83,1 % του ενήλικου πληθυσμού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της πρώτης αναμνηστικής δόσης είναι 6.858.000 (το 90,4% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών) εκ των οποίων 5.695.000 εμβολιάστηκαν, που αντιστοιχούν στο 83% των δικαιούχων, ενώ άλλοι 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού, συνολικά δηλαδή το 85%. Σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο ή είχαν περάσει επτά μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, μόνο ένα 8% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ για ένα εξάμηνο.


Σχολιάστε εδώ