Διμέτωπος αγώνας από τον Ν. Ανδρουλάκη: Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί λύση

Διμέτωπος αγώνας από τον Ν. Ανδρουλάκη: Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί λύση

-Τι σημαίνει το «όχι» σε συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη

Με εκκωφαντικό τρόπο ο Ν. Ανδρουλάκης έκλεισε την πόρτα σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό στις επόμενες εκλογές.

Η δήλωσή του «σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται στα λάθη, την αλαζονεία και την έλλειψη στρατηγικής δεν πρόκειται να δώσω» δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και δεύτερες σκέψεις. Εξ ου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του… άμεσα ενδιαφερόμενου, δηλαδή της ηγεσίας της κυβερνητικής παράταξης.

Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα έσπευσε να αποδομήσει (απαξιώσει) το… ξαφνικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας, τις θυμήθηκε τώρα που χάνει την αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της. Το ότι ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν σημαίνει ότι ο δρόμος για τη συμπόρευσή του με το αντίπαλο δέος, τον Αλ. Τσίπρα, θα είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα. Κάθε άλλο. Και ένας από τους λόγους είναι ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δεν πρόκειται να προσέλθει στον διάλογο ως… απλός συνομιλητής, αλλά με την πρόθεση να είναι αυτός που θα ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού.

«Το βράδυ των εκλογών θα έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε τις δικές μας πολιτικές και τα πρόσωπα υψηλής αξιοπιστίας», υπογράμμισε, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή, εκτός από τις προγραμματικές θέσεις (και τις πολιτικές) της κυβέρνησης (συνεργασίας) προτίθεται να θέσει όρους και ως προς τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν. Αν και είναι πρόωρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα απαιτήσει ο επικεφαλής πρωθυπουργός να είναι τρίτο πρόσωπο και όχι ο αρχηγός ενός εκ των κομμάτων που θα συνεργαστούν. Κάτι που αναπόφευκτα θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν καλά ότι για να είναι σε θέση την επόμενη ημέρα να θέσουν όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει στις εκλογές να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που θα τους παρέχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα αυτό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ανδρουλάκης προτίθεται να συνεχίσει την τακτική του διμέτωπου αγώνα, κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος την πολιτική αυτονομία. «Η Νέα Δημοκρατία απέτυχε και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση», υπογραμμίζει. Αυτήν την περίοδο το Κίνημα Αλλαγής έχει μπει σε τροχιά ανασυγκρότησης, με τερματικό σταθμό το Συνέδριο του Μαΐου (20 – 22), όπου μεταξύ των άλλων θα εγκριθεί το πρόγραμμα και θα δοθεί το έναυσμα για την πορεία προς τις εκλογές. Μέχρι τότε ο Ν. Ανδρουλάκης θα έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης που τα τελευταία χρόνια, οικεία βουλήσει ή όχι, αποστασιοποιήθηκαν. Αν τελικώς υπάρξει προσκλητήριο, από αυτό θα αποκλεισθούν τα στελέχη εκείνα που πήραν θέσεις είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ