14,6% χωρίζει εργοδότες και ΓΣΕΕ
Στη μάχη για την αύξηση του κατώτατου μισθού
-Οι μεν προτείνουν αύξηση μέχρι 3,4%, η δε ΓΣΕΕ ζητάει 18%
Tο… μαγείρεμα του κατώτατου μισθού κρατάει μήνες. Ο αγώνας δεν λέει να τελειώσει. Πήγε σε παράταση. Συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει… ούτε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο.
Ο λόγος; Οι αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις. Από τη μια πλευρά, οι όροι των εργαζομένων, που δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα. Από την άλλη, οι πενταροδεκάρες που προτείνουν για αύξηση τα… αφεντικά. Οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι. Μονά – ζυγά, όλα δικά τους. Τεράστια η απόσταση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Οι μεν (Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.) προτείνουν αύξηση του κατώτατου μισθού από 2,7% μέχρι 3,4%, οι δε (ΓΣΕΕ) αύξηση 18%.
Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Μαΐου και θα έχει μπροστά το «7», ξεπερνώντας τα 700 ευρώ, ποσό που σημαίνει αύξηση γύρω στο 5,6%.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες μιλούν για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% με 5,30% σε βάθος τετραετίας, ενώ οι τραπεζοϋπάλληλοι θέλουν αυξήσεις που σωρευτικά σε μία τριετία θα επαναφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα του 2013, ήτοι αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 12,5%.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι πέρυσι η κυβέρνηση κινήθηκε σε μια αύξηση του 2%, ενώ φέτος υπάρχει πίσω το 2021, με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 8%, που μπορεί να παίξει ρόλο στην τελική απόφαση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ