ΕΛ – ΜΑΡΑ

ΕΛ – ΜΑΡΑ


Συγγραφέας
Γεωργία Καλαμποκά
Πρόλογος 
Γιούλη Χρονοπούλου
Διόρθωση, επιμέλεια
Στέλλα Πυρένη


Αλυσόδετη γυνή
Η μνήμη στενάζει, καντήλι άσβηστο, πόσο ακόμη θα ραγίζει η καρδιά, τα χρόνια δεν αντέχουν άλλο…

Περίληψη

Η Γεωργία Καλαμποκά στο δεύτερο πεζογραφικό βιβλίο της ψηλαφίζει το χρόνο, πισωπατά κι αναδεύει μνήμες, έρωτες, οικογενειακές σχέσεις, μικρές και μεγάλες στιγμές, οριακές εμπειρίες.
Αναδύονται όνειρα και εφιάλτες, σπασμένες φράσεις και στεναγμοί, μια κίτρινη τριανταφυλλιά κι ένα μαύρο μαρτάκι, μια τσιγγάνα πριγκίπισσα που έφτιαχνε χαρταετούς, ένας δυσκολοδιάβα(σ)τος έρωτας, ο μονόλογος ενός χορταριασμένου σκαλοπατιού, το παράπονο της άκαρπης συκιάς της Μεγάλης Δευτέρας. Διηγήματα της απώλειας και της ανάγκης.

(Από τον πρόλογο της Γιούλης Χρονοπούλου)


Λίγα λόγια από τη συγγραφέα για τη συλλογή διηγημάτων 

Πορεία εκτός ελέγχου. Πότε χέρι-χέρι με τους αλγόριθμους, πότε με το τραγούδι του νεκρού αδερφού, πάντα η μνημοσύνη πυροπαθής… Και μια καρδιά που ξέρει να ραγίζει κάθε λογής δισταγμούς και τα εντός σκοτάδια, στήνοντας ξόρκια και γητειές κι αμέρωτα τραγούδια. Ένα φως που επιμένει και δημιουργεί καινούρια Άλγεβρα ανάμεσα στο ρητό και στο άρρητο. Κι ας ακολουθεί το αγρίμι την ίδια διαδρομή… Σε πείσμα των καιρών και του χάους ξαναγεννιέται και επανέρχεται ο κόσμος. Έτσι ξετυλίγονται ιστορίες κι αυτές απλώνουν δίχτυα στις νύχτες να πιάσουν όλα τ’ αστέρια τ’ ουρανού.
Ως την Ανδρομέδα, την Αλυσόδετη Γυνή, την Ελ-Μαρά των Αράβων…
Και προσευχές.
 Για να βρει φωνή η άκαρπη συκή να ψάλλει «Άγια, άγια, άγια η χοϊκότητά μας. Κι όλο το ψηφιδωτό ομορφαίνει. Κυρίως με κείνες τις ψηφίδες σε γλώσσα braille από μια δασκάλα που θα μείνει για πάντα «εκεί που η καρδιά κινεί και πέτρες»… Εκεί που, μια μικρή τσιγγάνα πριγκίπισσα σφυρίζει συνθηματικά και βγαίνουν τα παιδιά, με έναν χαρταετό και  μια τσίγκινη κανάτα στα χέρια το καθένα. Και ένα σπίρτο…  Για να μπορεί μια κίτρινη τριανταφυλλιά να ανθίζει και η Περσεφόνη να επιστρέφει από τον Άδη…
Εις το διηνεκές.


Σχέδιο εξωφύλλου: Αλεξάνδρα Βαλαή

Απόσπασμα Βιβλίου

«Ξέρω», της έλεγα. «Μη φοβάσαι, βλέπω τις αλυσίδες σου, ακόμη και στον ουρανό μαζί σου τις πήρες…». Μα δεν της εξηγούσα, δεν της έλεγα, πως οι πεθαμένοι έχουν μόνο τη νύχτα και το χώμα δικά τους.

Όμως… Εσίμωσε πλέον ο καιρός. Τη γη είναι που τώρα σκιάζομαι. Το Κήτος, αν είναι να ‘ρθει, στο σύνορο στεριάς και θάλασσας, εκεί, με προθυμιά και τυφλωμένη θα με βρει. Μονάχα ένα τσούρμο λέξεις σέρνω˙ χοροπηδώντας σαν τελώνια με ακολουθούν.

Και θα διαβώ το σύνορο. Στον βράχο θ’ αλυσοδεθώ. Περσέας δεν υπάρχει. Ούτε ever after.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Γεννήθηκα στην Λαμία. Μεγάλωσα στο χωριό Βελεσιώτες, Δομοκού.
Η μάνα μου, μου χάρισε απλόχερα ό,τι πλούτο είχε καταφέρει να συνάξει…
Τα τραγούδια και τα παραμύθια του τόπου μας καθώς και τις ιστορίες της από τον εμφύλιο…
Ο πατέρας μου τα στιχάκια του.
Σκωπτικά τις περισσότερες φορές, άλλοτε πάλι γεμάτα παράπονο.
Σ΄ εκείνον τον ξηρό κάμπο, σ΄ εκείνη την άνυδρη εποχή, κάπου στα σύνορα Θεσσαλίας με τη Ρούμελη, έσμιξαν μέσα μου οι θρύλοι, οι μύθοι και οι αλήθειες.
Σπούδασα τα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι καθηγήτρια και εργάζομαι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχω δυο παιδιά την Αλεξάνδρα και τον Τίμο Βαλαή.
Το «Ελ-Μαρά» εκδόσεις «ΑΤΕΧΝΩΣ», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι το δεύτερο πεζογραφικό μου έργο. Έχει εκδοθεί επίσης το μυθιστόρημά μου «Εμένα μου το ‘παν τα πουλιά» (εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, 2011 και εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ 2018, εξαντλημένο), έχω συμμετάσχει στην ποιητική ανθολογία «Γράμματα της ποίησης» και στη συλλογή ποιημάτων και διηγημάτων «Σκληρός Απρίλης 2020 μ. Χ.» (εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ) και έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή «Τ΄ Αγίνωτα» (εκδόσεις ΑΤΕΧΝΩΣ), δυο ποιήματα της οποίας μελοποιήθηκαν από τον τροβαδούρο μας Ορφέα Περίδη.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΕΧΝΩΣ

Κατηγορία: Πεζογραφία
ISBN : 978-618-5685-01-0



Διάθεση – Διανομή

Κεντρική διάθεση: Τσιγαρίδας ΑΕ – 210.2717521 
Κεντρική διάθεση για την Κύπρο: Βιβλιοπωλείο Περιδιάβαση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπορείτε να το παραγγείλετε και να το παραλάβετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε.
Παραγγελίες:
♦ με email [email protected]
♦ μέσω του site ekdoseis-atexnos.gr
♦ τηλεφωνικά κ. 6979795057

Εκδόσεις Ατέχνως
Φειδίου 11 – Αθήνα 106 78
τηλ. 210 2754 994 – 211 7351 323
697 9795 057



 

 


Σχολιάστε εδώ