Θρακιώτικα: «Οτούρ»…

Θρακιώτικα: «Οτούρ»…

Το… «ορίστε» στην ελληνική Θράκη έκανε ο Τσαβούσογλου στον… ισλαμικό κόσμο.

Και επειδή ως υπουργός Εξωτερικών κοιτάει και τις λεπτομέρειες (που κάνουν τη διαφορά), προσπάθησε να αποκλείσει κάθε πιθανότητα να φανεί… αγενής.
Δηλαδή, με ποια ιδιότητα, «κύριος», προσκαλείτε σε… ξένο σπίτι;

Γι’ αυτό και φρόντισε να το δικαιολογήσει με τα γνωστά… «δικά του»: «Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, που κρατούν ζωντανό το κάλεσμα (!) στη “Δυτική Θράκη” εδώ και επτά αιώνες και στην Κύπρο πέντε αιώνες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα στον 21ο αιώνα», έκανε την εισαγωγή στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Ισλαμαμπάντ. Και… απευθυνόμενος στους ομολόγους του, απηύθυνε την εξής ερώτηση / πρόσκληση: «Κατά πόσο θα ήταν δίκαιο να απέχετε από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Κύπρου ή της “Δυτικής Θράκης” μόνο και μόνο επειδή έχετε διαφορές με την Τουρκία;».

«Λάλησαν» στον Πετεινό

Είναι ένας οικισμός που λέγεται Πετεινός και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αβδήρων, στον Νομό Ξάνθης.
Πριν από μία εβδομάδα, μπήκε στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας και των τουρκικών Μέσων (όπως γίνεται κατανοητό), με αφορμή ένα μουσουλμανικό παλιό νεκροταφείο, το οποίο καταλαμβάνει μέρος μιας έκτασης που προορίζεται από τη δημοτική αρχή για πάρκο αναψυχής.

Και ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχει αυτό το παλιό νεκροταφείο (ουσιαστικά είναι, ή μάλλον ήταν, «θαμμένο»), δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν εργασίες… καθαρισμού του χώρου. Και ο εκσκαφέας αποκάλυψε επιτύμβιες στήλες, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών. Αλλά από εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Καλαντζής καταδίκασε το γεγονός: «Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του», τόνισε, ως ώφειλε.

Ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, η γνωστή «παρέλαση» των… «σημαιοφόρων» της μειονότητας, οι οποίοι «έπαιξαν» σκληρά σε όλα τα επίπεδα: από τον δήμαρχο Τσιτιρίδη ως το ελληνικό κράτος, για να καταλήξουν στη γνωστή ανθελληνική προπαγάνδα, στην οποία επιδίδονται γενικώς.
Χαρακτηριστική η παρέμβαση του Τζιχάν Ιμάμογλου (που επιθυμεί, μάλιστα, να κατέβει και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ), ο οποίος… έσυρε τον χορό στην επιχείρηση καταδίκης της Ελληνικής Πολιτείας… Προφανώς, το να «τα χώσει» απλώς στον δήμαρχο δεν θα… βόλευε και το τουρκικό προξενείο (για να μην ξεχνιόμαστε)…
Διότι τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην περιοχή μας καλά κρατούν και δεν είναι δυνατόν ούτε ο Ιμάμογλου ούτε και οι υπόλοιποι… παρελαύνοντες να αποκλίνουν από αυτήν τη «γραμμή».

Όχι, ούτε ο πολιτευτής της ΝΔ ούτε ο Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ ή ο Μπουρχάν του ΚΙΝΑΛ… είχαν σκεφτεί να παρέμβουν στο θέμα της μετατροπής της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί… Αλλά αυτό είναι αλλουνού… πασά φιρμάνι…
Η ίδια η πράξη αποτελεί ασέβεια και δεν χρειάζεται να ανήκεις στο συγκεκριμένο δόγμα για να το αντιληφθείς. Άλλωστε, οι Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά από βεβηλώσεις νεκροταφείων –και νεκρών–, πρακτική που ακολουθήθηκε και στους διωγμούς από τη Μικρασία (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά) και ακολουθείται μέχρι και σήμερα από τους γείτονες…

Ωστόσο, όταν έχεις καλή πρόθεση, δεν… τραβάς σουγιά, ξεκινάς με τον διάλογο…
Κυρίως αν είσαι από αυτούς που πριν από μερικά χρόνια ευχαριστούσαν δημοσίως τον νυν δήμαρχο για την ίδια ακριβώς εργασία που πριν από μία εβδομάδα προκάλεσε την μήνιν…
Περιέργως, ο κ. Μπουρχάν πριν από δύο χρόνια έδειχνε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για… τη συγκεκριμένη διαδικασία…
Πολύ περιέργως (όμως) ο δήμαρχος των Αβδήρων ακολούθησε τη διαδικασία σαν να μη… συνέβαινε τίποτα (και τότε, το 2018, και τώρα)…
Εντυπωσιακά περίεργο, επίσης, θα πρέπει να χαρακτηριστεί το ότι τότε οι εκπρόσωποι της μειονότητας μιλούσαν για… «ανάδειξη» του χώρου, ενώ η μπουλντόζα «τακτοποιούσε» σε όλο το πεδίο.

Προφανώς, επειδή τότε δεν είχε… ξεθάψει επιτύμβιες στήλες της οθωμανικής περιόδου – το νεκροταφείο χρονολογείται τον 17ο αιώνα…
Ως «γεγονός», όμως, δεν φαίνεται να μέτρησε πουθενά. Αντιθέτως, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από τους τότε και τους τώρα χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το τελευταίο δεν μπορεί να θεωρηθεί «περίεργο». Είναι απλώς τραγικό…

Η συνέχεια δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει την… πεπατημένη. Το θέμα πήρε… εσωτερική διάσταση, με τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς να ρίχνουν νερό στον μύλο της «αντιπαράθεσης»…

«Μικρός» ο κόσμος…

Φυσικά, ο Τσαβούσογλου ασχολήθηκε και με τον Πετεινό και με τον Δήμο Αβδήρων…
Όχι με το νεκροταφείο… Για το οποίο φυσικά και αράδιασε τα… ξεπατικωμένα από τη… Χάρτα Δικαιωμάτων και προσαρμοσμένα στο… φυσικό του περιβάλλον.

Η ουσία, πάντως, της επίσημης ανακοίνωσης από το τουρκικό ΥΠΕΞ ήταν… τα τοπωνύμια: «Χοροζλού», ο Πετεινός, και «Μπουλούστρα», τα Άβδηρα…
«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της οθωμανικής εποχής που ανήκει στη μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη στις 16 Μαρτίου 2022, με το πρόσχημα της ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Στην Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις για την απάνθρωπη αυτή ενέργεια, η οποία –όπως έγινε αντιληπτό– έγινε με εντολή του δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρων).
Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στις συστάσεις μας, να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και να ολοκληρώσουν την έρευνα που ξεκίνησαν το συντομότερο δυνατόν και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην παλαιά του κατάσταση».
Έτσι θα… πήγαινε στο Ισλαμαμπάντ;

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ