Μ. Χαρακόπουλος: Να μην υψωθεί νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη – Μοιραζόμαστε με τους Ρώσους Ορθοδόξους κοινές πολιτιστικές αξίες, κοινή πίστη
«Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να αναβιώσει ένας νέος “ψυχρός πόλεμος” στην Ευρώπη, να υψωθεί ένα νέο “σιδηρούν παραπέτασμα”, όπως είχε χαρακτηρίσει ο Winston Churchill τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη τότε, στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο”. Κινδυνεύουμε να υπάρξει ένα νέο παραπέτασμα, που θα χωρίσει τη Ρωσία ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό έχει τραγικό αντίκτυπο, συνολικότερα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον Ορθόδοξο κόσμο, γιατί η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση, μοιραζόμαστε με τους Ρώσους Ορθοδόξους κοινές πολιτιστικές αξίες, κοινή πίστη. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόβλημα αυτό, να επικρατήσει η Ειρήνη, προκειμένου να λυθεί η μεγάλη αυτή πολεμική σύγκρουση». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον ASTRA TV και στην δημοσιογράφο κ. Βάσω Σαμακοβλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην συνέντευξή του επισήμανε επίσης ότι «στόχος της ΔΣΟ είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των ορθοδόξων λαών. Έχουμε μέλη από είκοσι πέντε κοινοβούλια, από χώρες που είτε είναι πλειοψηφία οι ορθόδοξοι, είτε υπάρχουν ορθόδοξοι βουλευτές. Είναι μια συνεργασία με ανθρώπους που μοιραζόμαστε αυτή την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Εγώ συνηθίζω να λέω ότι είμαστε τα εγγόνια και τα δισέγγονα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των Χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Επιμένουμε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρώπης, είναι οι Χριστιανικές αξίες, μαζί βεβαίως με την Αρχαιοελληνική Γραμματεία και το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Φιλοδοξία μας είναι η αλληλοκατανόηση των λαών, η στενότερη συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που έχουμε δυστυχώς πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία».
Ο βουλευτής με το Ζ της ρωσικής εισβολής
Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Μιλάνο, με τον Ρώσο βουλευτή που εμφανίστηκε σε διαδικτυακή σύνδεση από την Μόσχα με μπλούζα που είχε το σύμβολο Ζ ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «αλήθεια είναι πως με αιφνιδίασε στην αρχή η εμφάνιση του συναδέλφου της ρωσικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για ένα νέο βουλευτή. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στις εργασίες μας -νέο μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας. Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις της ΔΣΟ, δεν μπορεί αυτό το Forum να είναι ένα σκηνικό για την άσκηση προπαγάνδας, οποιασδήποτε προπαγάνδας. Γι’ αυτό και ανακάλεσα άμεσα τον Ρώσο συνάδελφο στην τάξη και ζήτησα, είτε να αποχωρήσει, είτε να αλλάξει περιβολή. Δε συνέβη άμεσα, αναγκάστηκα να επανέλθω, αξιώνοντας τη συμμόρφωσή του. Πράγματι, απήλθε και επέστρεψε με άλλο t-shirt, που δεν έφερε αυτό το διακριτικό».
Ο τόμος για την Αγία Σοφία στα Ιταλικά
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε επίσης ότι «στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιταλική έκδοση της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας που αναλάβαμε με τον τόμο για την Αγία Σοφία, στον οποίο εντοπίσαμε τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς για την Αγία Σοφία, από τη Σκωτία, μέχρι την Κίνα, που συνοδεύονται από ισάριθμα άρθρα, δημοσιεύσεις εξαιρετικών, έγκυρων επιστημόνων από διάφορες χώρες. Αυτή την έκδοση είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στο Μιλάνο, σε ένα εξαιρετικό κοινό. Ήταν παρών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ο κ. Bruno Tabacci, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την πρωτοβουλία της ΔΣΟ. Ήταν εκεί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, εξαίρετοι καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωματικές αρχές, εκκλησιαστικές αρχές και βεβαίως και πάρα πολλοί ομογενείς. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΣΟ για να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από την παρούσα Τουρκική ηγεσία, σε τέμενος. Μια προσπάθεια που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, γιατί δυστυχώς οι αντιδράσεις που είχαμε μέχρι σήμερα και από τους διεθνείς οργανισμούς και από τις κυβερνήσεις, δεν ήταν οι αναμενόμενες για ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, όπως ήταν η ασεβής αυτή πράξη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, γιατί δεν πρόκειται απλά για ένα σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και του συνόλου του Χριστιανικού κόσμου, αλλά για μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=EAT4yex-nag
Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ASTRATV με τη Βάσω Σαμακοβλή
–Και πάμε να υποδεχτούμε όπως ήδη σας έχουμε αναφέρει τον κ. Χαρακόπουλο βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. και Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας. Κύριε Χαρακόπουλε καλώς ήρθατε και σήμερα στην εκπομπή μας.
-Καλησπέρα κα Σαμακοβλή, ευχαριστώ για την πρόσκληση.
-Να είστε καλά. Ήσασταν στο Μιλάνο κ. Χαρακόπουλε, ήσασταν στη συνεδρίαση που είχαμε εκεί της Δ.Σ.Ο. Πείτε μας κατ’ αρχάς για να γνωρίζουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή, τι Διεθνής θεσμός είναι αυτός και που αποσκοπεί:
-Η Δ.Σ.Ο. δημιουργήθηκε το 1993, λίγο χρόνο μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου και την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης. Η σύλληψη ήταν Ελληνική και έδρα του Διεθνούς θεσμού είναι η Βουλή των Ελλήνων. Μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με Ορθόδοξους λαούς με τους οποίους λόγω των κομμουνιστικών καθεστώτων, δεν υπήρχε αυτή η επαφή τα προηγούμενα χρόνια για πολλές δεκαετίες μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης. Η πτώση του Ανατολικού μπλοκ μας έδωσε τη δυνατότητα αυτή, να έρθουμε σε επαφή με τους λαούς αυτούς της Σλαβικής Ορθοδοξίας και όχι μόνο, γιατί υπήρχε πια αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας. Στόχος της Δ.Σ.Ο. είναι η στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ορθοδόξων λαών. Έχουμε μέλη από είκοσι πέντε κοινοβούλια, από χώρες που είτε είναι πλειοψηφία οι Ορθόδοξοι, είτε υπάρχουν Ορθόδοξοι βουλευτές. Είναι μια συνεργασία με ανθρώπους που μοιραζόμαστε αυτή την κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Εγώ συνηθίζω να λέω ότι είμαστε τα εγγόνια και τα δισέγγονα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των Χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Επιμένουμε ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρώπης, είναι οι Χριστιανικές αξίες, μαζί βεβαίως με Αρχαιοελληνική γραμματεία και το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Φιλοδοξία μας είναι η αλληλοκατανόηση των λαών, η στενότερη συνεργασία και η ειρηνική συνύπαρξη. Αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας που έχουμε δυστυχώς πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ιδρυτικά μέλη της Δ.Σ.Ο, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία. Στο Μιλάνο λοιπόν, βρισκόμασταν για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Διεθνούς μας Γραμματείας.
-Κύριε Χαρακόπουλε, σε αυτή τη συνεδρίαση, στην οποία αναφερθήκατε, την τελευταία, ήρθε ένα επεισόδιο αν μπορούμε να το πούμε, να κάνει το γύρο της χώρας και όχι μόνο, καθώς ήταν πολύ αυστηρή η θέση που κρατήσατε απέναντι στον εκπρόσωπο της Ρωσίας, ο οποίος κάθισε, προσήλθε σε αυτή τη συνεδρίαση, με το διακριτικό «Ζ» στη μπλούζα που φορούσε και που γνωρίζουμε όλοι ότι έχει να κάνει με το έμβλημα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μια άνω τελεία σε αυτό το σημείο, θα σας παρακαλέσω να δούμε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, να δούμε το απόσπασμα από τα όσα συνέβησαν εκείνη την στιγμή που εσείς ως Γενικός Γραμματέας, διαπιστώνετε ότι ο Ρώσος εκπρόσωπος προσέρχεται να μιλήσει με αυτό το διακριτικό σήμα στη μπλούζα του. Βλέπουμε το σύντομο βίντεο και επιστρέφουμε για να το σχολιάσουμε.
Βίντεο από τη Συνέλευση:
Μ.Χ. «… Αγαπητέ Sergei σ’ ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτησή σου. Οφείλω όμως να πω, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται εμβλήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στη συνεδρίασή μας, από συνάδελφο που φοράει το μπλουζάκι με το «Ζ» της εισβολής του Ρωσικού στρατού. Θα παρακαλούσα, είτε να αποχωρήσει ο συνάδελφος, είτε να αλλάξει περιβολή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».
Μ.Χ.«Θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Είναι ένα αμιγώς επιστημονικό πόνημα, το οποίο επίσης πιστεύω ότι αξίζει ιδιαίτερης προσοχής».
«Το πόσο σπουδαία ήταν η χθεσινή εκδήλωση, επειδή τη ζήσαμε όλοι όσοι ήμασταν εκεί, αξίζει πιστεύω τον κόπο κύριε πρόεδρε και κύριοι βουλευτές, να πληροφορηθείτε το πόσο σπουδαία ήταν».
Μ.Χ. «Μεγάλη συζήτηση. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολους καιρούς, οι οποίοι επηρεάζουν πάρα πολύ και τις δικές μας εργασίες…»
-Κατά αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ήταν μια συνεδρίαση που έγινε και με φυσική παρουσία, αλλά και με συμμετοχή μέσω διαδικτύου και αυτό που είδαμε γίνεται από εσάς κ. Χαρακόπουλε, η επίπληξη προς τον εκπρόσωπο της Ρωσίας, είτε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση , είτε να αλλάξει το συγκεκριμένο μπλουζάκι. Τον είδαμε στη συνέχεια, να βγαίνει, να αποχωρεί, να αλλάζει το μπλουζάκι και να επιστρέφει στη θέση του.
-Αυτό που συνέβη, το περιγράψατε και εσείς νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι με αιφνιδίασε στην αρχή η εμφάνιση του συναδέλφου της Ρωσικής αντιπροσωπείας. Πρόκειται για ένα νέο βουλευτή. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε στις εργασίες μας, νέο μέλος της Ρωσικής αντιπροσωπείας. Κοιτάξτε να δείτε κα Σαμακοβλή… Δεν μπορεί οι συνεδριάσεις της Δ.Σ.Ο, δεν μπορεί αυτό το Forum να είναι ένα σκηνικό για την άσκηση προπαγάνδας, οποιασδήποτε προπαγάνδας, γι’ αυτό και ανακάλεσα άμεσα τον Ρώσο συνάδελφο στην τάξη και ζήτησα, είτε να αποχωρήσει, είτε να αλλάξει περιβολή. Δε συνέβη άμεσα, αναγκάστηκα να επανέλθω, αξιώνοντας τη συμμόρφωσή του. Πράγματι, απήλθε και επέστρεψε με άλλο t-shirt, που δεν έφερε αυτό το διακριτικό. Είναι δυσάρεστες καταστάσεις αναμφίβολα αυτές που ζούμε, γιατί όπως σας είπα, η Ελλάδα, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ιδρυτικά μέλη της Δ.Σ.Ο και έχει μεγάλη σημασία για εμάς να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν η ειρήνευση, γιατί ο πόλεμος αυτός έχει δραματικό αντίκτυπο και στη λειτουργία του δικού μας θεσμού. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να αναβιώσει ένας νέος «Ψυχρός πόλεμος» στην Ευρώπη, να υψωθεί ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Winston Churchill τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη τότε, στον λεγόμενο «ελεύθερο κόσμο». Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να υπάρξει ένα νέο παραπέτασμα, που θα χωρίσει τη Ρωσία ουσιαστικά από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό έχει τραγικό αντίκτυπο, συνολικότερα σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον Ορθόδοξο κόσμο, γιατί η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, έχει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση, μοιραζόμαστε με τους Ρώσους Ορθοδόξους κοινές πολιτιστικές αξίες, κοινή πίστη. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν το πρόβλημα αυτό, να επικρατήσει η Ειρήνη , προκειμένου να λυθεί η μεγάλη αυτή πολεμική σύγκρουση, που είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα για όλους μας. Επιτρέψτε μου όμως να πω κα Σαμακοβλή, ότι στην Ιταλία βρεθήκαμε και για έναν ακόμη λόγο: Στο Μιλάνο είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Ιταλική έκδοση της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας που αναλάβαμε με τον τόμο για την Αγία Σοφία, στον οποίο εντοπίσαμε τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς για την Αγία Σοφία, από τη Σκωτία, μέχρι την Κίνα, που συνοδεύονται από ισάριθμα άρθρα, δημοσιεύσεις εξαιρετικών, έγκυρων επιστημόνων από διάφορες χώρες. Αυτή την έκδοση είχαμε την ευκαιρία να την παρουσιάσουμε στο Μιλάνο, σε ένα εξαιρετικό κοινό. Ήταν παρών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, ο κ. Bruno Tabacci, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την πρωτοβουλία της Δ.Σ.Ο. Ήταν εκεί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, εξαίρετοι καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωματικές αρχές, εκκλησιαστικές αρχές και βεβαίως και πάρα πολλοί ομογενείς. Είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει η Δ.Σ.Ο, για να διεθνοποιήσει το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από την παρούσα Τουρκική ηγεσία, σε τέμενος. Μια προσπάθεια που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, γιατί δυστυχώς οι αντιδράσεις που είχαμε μέχρι σήμερα και από τους διεθνείς οργανισμούς και από τις κυβερνήσεις, δεν ήταν οι αναμενόμενες για ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός, όπως ήταν η ασεβής αυτή πράξη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, γιατί δεν πρόκειται απλά για ένα σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και του συνόλου του Χριστιανικού κόσμου. Δημιουργήθηκε όταν όλος ο Χριστιανικός κόσμος ήταν ενωμένος, πριν το σχίσμα, το 537 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος καυχώμενος είπε το γνωστό: «Νενίκηκά σε Σολομών», αλλά είναι και ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από το 1985 από την UNESCO. Θα πρέπει λοιπόν να τύχει του δέοντος σεβασμού, από αυτούς που σήμερα διαχειρίζονται, έχουν την κυριαρχία του χώρου που βρίσκεται αυτό το μοναδικό μνημείο.
-Γι’ αυτό και εσείς κ. Χαρακόπουλε, εκεί, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού κοινοβουλίου στείλατε αυτό το μήνυμα, να μην αφήσουμε αυτό το θέμα να ξεχαστεί, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
-Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος μας και η έκδοση αυτή κα Σαμακοβλή, γίνεται σε πάρα πολλές γλώσσες, προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε τον τόμο σε πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, δημιουργώντας έτσι τον αντίστοιχο επικοινωνιακό θόρυβο. Τον τόμο αυτόν, τον έχουμε δώσει στον οικουμενικό Πατριάρχη, τον επιδώσαμε μέσω της Nunciatura, της διπλωματικής οδού εδώ κατά την επίσκεψη του Ποντίφικα, του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα. Τον δίνουμε με κάθε αφορμή σε αρχηγούς κρατών, προέδρους κοινοβουλίων, στην ακαδημαϊκή κοινότητα και φιλοδοξούμε να γίνει κτήμα όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Έχει εκδοθεί όχι μόνο στις τέσσερις γλώσσες εργασίας της Δ.Σ.Ο. δηλαδή Ελληνικά, Ρωσικά, Αγγλικά και Αραβικά, αλλά έχει εκδοθεί και ήδη έχει δρομολογηθεί η έκδοσή του επίσης σε όλες τις Βαλκανικές γλώσσες, στα Βουλγάρικα, στα Σέρβικα, στα Ρουμάνικα, στα Γεωργιανά, στα Αρμένικα, στα Ιταλικά όπως είπα το παρουσιάσαμε, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, που θα μας δώσουν την ευκαιρία να γίνει γνωστό το ζήτημα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να υπάρξει αυτή η διεθνής «καμπάνια», η διεθνής εκστρατεία που θα ασκήσει μια πίεση προς την Τουρκική ηγεσία, να ανασκευάσει την απόφαση αυτή η οποία είναι ασεβής προς το ίδιο το μνημείο.
-Κύριε Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας..
-Εγώ σας ευχαριστώ πολύ κα Σαμακοβλή. Να είστε καλά.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=EAT4yex-nag