Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s – Διατηρεί το θετικό outlook

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s – Διατηρεί το θετικό outlook

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s διατηρώντας το θετικό outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορoνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Πιο αναλυτικά και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr, αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Ba3 από Β2, την Alpha Bank σε Β1 από Β2 και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β2 από Β3. Παραλληλα, αναβάθμισε και την Attica Bank σε Caa2 από Caa3.

Ο οίκος εξηγεί πως η αναβάθμιση οφείλεται στα εξής:

1) Οι ενισχυμένες θεσμικές συνθήκες και συνθήκες διακυβέρνησης στη χώρα που ώθησαν τη Moody’s να ανεβάσει τη βαθμολογία για το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας σε “Αδύναμο +” από “Αδύναμο”.

2) Η βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία που σημειώθηκαν το 2021 από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, λόγω των καλύτερων λειτουργικών και πιστωτικών συνθήκων και της συνεχούς εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους, και

3) Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, η οποία οδήγησε σε υψηλότερη βαθμίδα με βάση την ανάλυση της Moody’s.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ