Κορονοϊός: Θα είχαν σωθεί ένα εκατομμύριο ζωές

Κορονοϊός: Θα είχαν σωθεί ένα εκατομμύριο ζωές

•Κυβερνήσεις και φαρμακευτικές είναι συνένοχες

«Οι πλούσιες χώρες έκλεψαν και παράγγειλαν εμβόλια από τις εταιρείες εκτός σειράς», λέει η αμερικανίδα υπεύθυνη του προγράμματος για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων (COVAX)!

Το ίδιο ακριβώς τονίζει και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους και εξιστορεί τις μάταιες προσπάθειές του να πείσει τους ηγέτες να συμπεριφερθούν με γνώμονα το κοινό καλό.

Ο ίδιος, σε μια συμβολική κίνηση, εμβολιάστηκε μόνο όταν τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στη χώρα του, την Αιθιοπία, τον Μάιο του 2021. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα των Φρανς και Κοέν, εάν η παγκόσμια διανομή είχε γίνει δίκαια την πρώτη χρονιά θα είχαν σωθεί ένα εκατομμύριο ζωές. «Κυβερνήσεις και φαρμακευτικές είναι συνένοχες.

Φταίει η απληστία τους», επισημαίνουν.


Οι «κατά κεφαλήν» λοιμώξεις στη γηραιά ήπειρο παρέμειναν υψηλότερες απ’ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει και η Ασία, με το Χονγκ Κονγκ και τη Νότιο Κορέα να καταγράφουν ρεκόρ λοιμώξεων και ημερήσιων θανάτων.


♦  «Η πιο ηθική παρέμβαση θα είναι εκείνη που οδηγεί στη βελτίωση της παροχής του αγαθού της υγείας προς όλους μας. Δεν υπάρχει μαγική σφαίρα, γι’ αυτό και στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων μου τοποθετώ την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ειδικά της ψηφιακής, και την υποστήριξη της υγειονομικής παιδείας», υποστηρίζει η Έφη Βαγενά, καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ