Μαρία Ρέτσα: Όλα τα εκατομμύρια του κόσμου να μου δίνανε, δεν θα άφηνα τα γίδια!

Μαρία Ρέτσα: Όλα τα εκατομμύρια του κόσμου να μου δίνανε, δεν θα άφηνα τα γίδια!

[Εξομολογήσεις…]

-Να ακολουθεί ο καθένας το όνειρό του και να μην ακούει κανέναν, είναι η συμβουλή της

«Τώρα θα ξεκινήσουν τα πρόβατα. Άργησαν φέτος επειδή αλλάξαμε τα αρσενικά του κοπαδιού για να μη γίνει καμία αιμομιξία. Είναι εύκολη διαδικασία, εκτός αν τύχει καμία επιπλοκή, έχει συμβεί αρκετές φορές να έρχεται ανάποδα το μικρό με κίνδυνο να χάσει τη ζωή της και η μάνα. Ευτυχώς, ο πατέρας μου ξέρει και τα ξεγεννάει. Πρώτη φορά που είδα γέννα μού φάνηκε όμορφη, ειδικά την ώρα που φώναζε το μωρό, ήταν λες και γεννιόταν άνθρωπος.

Τα έχω βαφτίσει όλα. Και τα 100. Η αγαπημένη μου είναι η επικεφαλής του κοπαδιού, μια εξάχρονη γίδα, η Λάουρα. Ήθελα να γίνω κτηνοτρόφος, να έχω 1.000 γίδια. Από οκτώ χρονών είμαι μέσα στα ζώα. Το πρώτο που έμαθα ήταν να αρμέγω. Παλιά τα άρμεγα μαζί με τον πατέρα μου, τώρα τα έχω αναλάβει όλα εγώ.

Πρώτα φτιάχνω τις τροφές μέχρι να έρθει ο πατέρας μου να ταΐσει σκυλιά, κουνέλια, γάτες, κότες. Μετά περνάω στις ταΐστρες για να βάλω φαΐ στα πρόβατα, μετά πάω στις γίδες και μέχρι να φάνε ο πατέρας μου καθαρίζει το μέρος που κοιμούνται τα ζώα. Μέχρι τις 5.30 με 6 το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, βγάζω τα ζώα για την καθημερινή τους βοσκή. Τελειώνουμε κατά τις 7. Μετά πάω σπίτι, κάνω μπάνιο, τρώω και άμα έχω όρεξη κι έχει καλό καιρό, πάω βόλτα στο χωριό. Μου αρέσει που έχω τη δυνατότητα να φροντίζω ζώα, που είμαι όλη μέρα έξω στη φύση, στον καθαρό αέρα, ότι κάνω τσάμπα γυμναστική και ότι είμαι σε έναν κόσμο που έχει μόνο ζώα. Το μόνο που με ενοχλεί λίγο είναι ο καθαρισμός του στάβλου, αλλά εντάξει, έχω συνηθίσει πλέον.

Ονειρεύομαι να φτιάξω έναν μεγαλύτερο στάβλο με πολύ περισσότερα ζώα, να έχω όλα τα είδη μέσα, αγελάδες που μου αρέσουν, γουρουνάκια και άλογα». Τι θα συμβούλευε τον κόσμο, η απάντησή της είναι: «Να ακολουθεί ο καθένας το όνειρό του και να μην ακούει κανέναν. Να κάνετε πάντα αυτό που λέει η καρδιά σας».

Υπογραφή: Μαρία Ρέτσα, 20χρονη Κτηνοτρόφος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ