Δημήτρης Λινός: Υπάρχει λύση για όλα…

Δημήτρης Λινός: Υπάρχει λύση για όλα…

[Εξομολογήσεις…]

-Και για τα «φακελάκια»

«Όταν εκπαιδευόμουν στη Χειρουργική στη Mayo Clinic, στο σπίτι μου επέστρεφα κάθε δεύτερη ημέρα για λίγες ώρες τη νύχτα. Χρειάσθηκε να ψηφισθεί στις ΗΠΑ ένας αυστηρός νόμος για τα νοσοκομεία ώστε να απαγορευθεί στους ειδικευόμενους χειρουργούς να εργάζονται πάνω από 80 ώρες την εβδομάδα.

Τα απογευματινά χειρουργεία (για τα οποία υπάρχει ήδη νομοθετική ρύθμιση) θα μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των χειρουργών αλλά και στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευσή τους (για την οποία και εδώ υπάρχει νομοθεσία που ουδέποτε έχει εφαρμοσθεί).

Ορισμένοι θέλουν επιπλέον να διδάσκουν τους φοιτητές της Ιατρικής και τους νέους συναδέλφους τους, ενώ υπάρχουν και χειρουργοί που εργάζονται σε ερευνητικά πρωτόκολλα και συμβάλλουν στην πρόοδο της Ιατρικής διεθνώς.

Και με τα ‘‘φακελάκια’’ για τα πρωινά ή απογευματινά χειρουργεία τι θα γίνει, θα αναρωτηθούν κάποιοι. Θα απαντήσω πάλι με το παράδειγμα της Mayo Clinic, που τα τελευταία χρόνια ανακηρύσσεται σταθερά ως το καλύτερο νοσοκομείο του κόσμου. Οι χειρουργοί της Mayo Clinic δεν πληρώνονται ούτε από τους ασθενείς ούτε από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό που τους επιτρέπει ‘‘να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο’’, όπως λένε στη διαθήκη τους οι αδελφοί Mayo».

Υπογραφή: Δημήτρης Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής και Πρεσβύτερος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ