Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται λόγω περιορισμένων προμηθειών, σταθερής ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται λόγω περιορισμένων προμηθειών, σταθερής ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι προμήθειες του Καζακστάν συνέχισαν να διαταράσσονται και οι μεγάλοι παραγωγοί δεν έδειξαν σημάδια ότι βιάζονται να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή.

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1,41 δολ. ή 1,3% στα 113,89 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 95 σεντς ή 0,9%, στα 106,91 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν χάσει περίπου 7% τη Δευτέρα.

«Υπήρξε μια υπερβολική αντίδραση τη Δευτέρα και η αγορά το επανεξετάζει», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

«Η διαταραχή της παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία έγινε επιτέλους ορατή, η παραγωγή αργού στο Καζακστάν δέχθηκε πλήγμα τις τελευταίες ημέρες και η ζήτηση βενζίνης και καυσίμου για τζετ στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να είναι σταθερή».

Τα γιγάντια κοιτάσματα Tengiz και Kashagan του Καζακστάν μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου στις 27 Μαρτίου μετά από τεράστιες πτώσεις στην εισαγωγή στον αγωγό Caspian Pipeline Consortium (CPC) λόγω συντήρησης στον τερματικό σταθμό του, ανέφεραν δύο πηγές.

Ο όμιλος παραγωγών OPEC+ αναμενόταν επίσης να τηρήσει μια μέτρια άνοδο τον Μάιο στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, παρά την άνοδο των τιμών λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους καταναλωτές για περισσότερη προσφορά.

Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail al-Mazrouei δήλωσε την Τρίτη ότι η αποστολή του ΟΠΕΚ+ ήταν να σταθεροποιήσει τις αγορές και να βρει όσο το δυνατόν περισσότερη προσφορά.

Είπε ότι η απομάκρυνση οποιουδήποτε εταίρου από την πετρελαϊκή συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους, θα αυξήσει μόνο τις τιμές.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν δεχθεί πιέσεις νωρίτερα την Τρίτη, υποχωρώντας έως και 2 δολάρια, εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα διεξαχθούν στην Τουρκία την Τρίτη, οι πρώτες συζητήσεις σε περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα.

Ωστόσο, ένα lockdown στη Σαγκάη για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού αναμενόταν να επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Η Σαγκάη αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας, ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research. Διαβάστε περισσότερα

«Η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 φέρνει κάποια ανακούφιση στην αγορά πετρελαίου, αν και ακούσια, η οποία είναι πολύ σφιχτή λόγω των διακοπών εφοδιασμού από τη Ρωσία», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Με πληροφορίες απο το Reuters

Σχολιάστε εδώ