Ο πόλεμος, ο πληθωρισμός έπληξαν το ηθικό των καταναλωτών της Γαλλίας και της Γερμανίας
Στη Γαλλία και τη Γερμανία σημειώθηκαν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες μειώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυτόν τον μήνα, καθώς τα κυβερνητικά μέτραπου πάρθηκαν για να βοηθήσουν τους πολίτες απο την αύξηση του κόστους των καυσίμων και τον λοιπό πληθωρισμό έδωσαν μικρή ανακούφιση ειδικά μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειξαν έρευνες την Τρίτη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι παραμένει πεπεισμένη ότι η ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει μια συνολική ύφεση, αλλά η κατάρρευση του ηθικού των καταναλωτών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της διέλυσε τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID-19.
“Τον Φεβρουάριο, οι ελπίδες ήταν ακόμα μεγάλες ότι το καταναλωτικό συναίσθημα θα ανακάμψει με τη χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε αυτές τις ελπίδες να εξαφανιστούν”, δήλωσε ο ειδικός καταναλωτών της GfK, Rolf Buerkl, σε δήλωση.
Στη Γερμανία, το ινστιτούτο GfK είπε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος, με βάση μια έρευνα σε περίπου 2.000 άτομα, έπεσε στις -15,5 μονάδες τον Απρίλιο από τις -8,5 μονάδες που αναθεωρήθηκαν έναν μήνα νωρίτερα και το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο ότι ο δείκτης θα πέσει στο -14,0.
Στη Γαλλία, η επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στις 91 μονάδες από 97 τον Φεβρουάριο, υπολείποντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters για το 94 και το χειρότερο πρωτοσέλιδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
“Μια πτώση αυτού του βαθμού είναι σπάνια”, σχολίασαν αναλυτές της BNP σε ένα σημείωμα που παρατήρησε ότι πιο έντονες μηνιαίες πτώσεις είχαν σημειωθεί μόνο στο παρελθόν γύρω από την ύφεση του 1993 και το lockdown του 2020.
Γαλλία
Το αποτέλεσμα ήταν επίσης αντίθετο με τη βελτιωτική τάση που παρατηρείται συνήθως ενόψει των προεδρικών εκλογών όταν αυξάνεται η αισιοδοξία ότι μια νέα πολιτική τάξη θα μεταφραστεί σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.
Ενόψει των γαλλικών εκλογών του επόμενου μήνα, η κυβέρνηση συνέταξε ένα πακέτο μέτρων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (27 δισεκατομμύρια δολάρια) για να μειώσει τον πόνο από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Αλλά αυτό ελάχιστα έκανε για να μειώσει τους φόβους για τον πληθωρισμό, καθώς το ποσοστό των νοικοκυριών που αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί εκτινάχθηκε κατά 50 μονάδες στο υψηλότερο από την έναρξη της έρευνας του INSEE το 1972.
Ως μέρος των κυβερνητικών μέτρων, η Γαλλία περιόρισε τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποίησε εφάπαξ πληρωμές κατά του πληθωρισμού σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και πρόσφερε έκπτωση στις τιμές των καυσίμων.
Στη Γερμανία, ο κυβερνών συνασπισμός συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων μέσα σε ισάριθμους μήνες για να δώσει στους πολίτες ανακούφιση από την άνοδο του κόστους ισχύος, θέρμανσης και καυσίμων.
Γερμανία
Στο πλαίσιο του πακέτου των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι Γερμανοί εργαζόμενοι και οι οικογένειες θα λάβουν επιπλέον δημόσια μετρητά, μείωση φόρου στη βενζίνη και μειωμένες τιμές εισιτηρίων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Ξεχωριστά, το ινστιτούτο IMK που συνδέεται με τα συνδικάτα προέβλεψε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί πιο αργά από το αναμενόμενο και θα μπορούσε ακόμη και να συρρικνωθεί φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές της προέβλεψαν ένα βασικό σενάριο ανάπτυξης 2,1% – λιγότερο από το μισό του 4,5% που είδαν για το 2022 τον Δεκέμβριο – αλλά είπαν ότι ένα χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας θα μπορούσε να δει ακόμη και συρρίκνωση 0,3%.
Η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν περιορίζεται στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Με βάση μια προκαταρκτική εκτίμηση την περασμένη Τετάρτη, το κλίμα της ευρωζώνης κατέρρευσε τον Μάρτιο στις 18,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης COVID-19 τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σημείωσε επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία την περασμένη εβδομάδα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης την πιο απότομη πτώση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών του Βελγίου από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1985, ενώ το ηθικό των Ολλανδών καταναλωτών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών τον Μάρτιο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αυτόν τον μήνα αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 3,8% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, οριακά χαμηλότερα από 3,9% και 2,5% που είχαν προβλεφθεί τον περασμένο μήνα.
Με πληροφορίες απο το Reuters