Γ. Οικονόμου: Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στο CNN, ο κόσμος άλλαξε. Και άλλαξε βίαια, γρήγορα και επιβαρυντικά. Ολόκληρος ο πλανήτης, κι ακόμη περισσότερο οι ευρωπαϊκοί λαοί, αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στη φρίκη του πολέμου, την ανθρωπιστική κρίση και την προσφυγιά που βιώνει τόσο άδικα και δραματικά ένας ολόκληρος λαός προστίθενται ήδη σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη, από τις οποίες αναπόφευκτα πλήττεται και η χώρα μας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν τεράστια βάρη από τις πρωτόγνωρες -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά και τη συνακόλουθη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι, όσο δεν σταματούν οι εχθροπραξίες, δεν διαφαίνεται εύκολος και σχετικά γρήγορος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένα αρχικό δυναμικό σχέδιο ανταπόκρισης στην πρώτη φάση ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα αγαθά, που προκάλεσε στην παγκόσμια εμπορική αλυσίδα η πανδημία. Στους βασικούς άξονες του σχεδίου αυτού, η Κυβέρνηση έρχεται κατά καιρούς να προσθέσει στοιχεία και πολιτικές και να εξαντλήσει κάθε γόνιμη ιδέα και κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να περιοριστούν τα βάρη, να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, να ανασάνουν τα νοικοκυριά. Πήραμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε στοχευμένα μέτρα με έγνοια για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας. Διεκδικούμε, ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα πρόβλημα που είναι παγκόσμιο. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις, αναλύουμε τα δεδομένα, συμμετέχουμε ενεργά στην εξεύρεση νέων λύσεων και δυνατοτήτων. Εργαζόμαστε σκληρά και δεν πρόκειται, σε καμιά φάση, να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις ή να παραδοθούμε σε αυτές.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -που συνεδρίασε την Πέμπτη και την Παρασκευή- επέμεινε στις προτάσεις που είχε αναπτύξει με την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είχε συζητήσει στη
συνέχεια με τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να τεθεί πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να ορθωθεί ένα πανευρωπαϊκό τείχος άμυνας στα παιχνίδια της διεθνούς κερδοσκοπίας και να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι χωρίς την αναφορά αυτή στα Συμπεράσματα δεν θα συμφωνούσαμε στην έκδοσή τους.
Τελικά -ύστερα από μακρές και δύσκολες διαβουλεύσεις- εντάχθηκε στα Συμπεράσματα ρητή αναφορά, που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει -μαζί και με άλλες προτάσεις- την επιλογή για πλαφόν διεθνώς στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ζητείται συγκεκριμένα από την Πρόεδρο της Επιτροπής να συνομιλήσει με όλους τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει, το συντομότερο δυνατόν, παρεμβάσεις, ανάμεσα στις οποίες είναι και η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί ότι, μέχρι τον Μάιο, θα καταθέσει προτάσεις για την απεξάρτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Πρόκειται για στρέβλωση που ήδη προκαλεί σοβαρότατο πρόβλημα και η στρέβλωση αυτή δεν είναι δυνατό να παρατείνεται σε μια περίοδο που οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. H πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε ούτε σε εθνικό, αλλά ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σημαντική επίσης είναι η απόφαση του Συμβουλίου που δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη δυνατότητα να συζητά, με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, για μακροχρόνιες αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή, επικαλούμενη και το παράδειγμα της ενιαίας αγοράς εμβολίων. Συμφωνήθηκε ήδη -στη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- η προμήθεια από την Ε.Ε. επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου από τις Η.Π.Α. έως το τέλος του 2022.
Ένα ακόμη ζήτημα, που τέθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, αφορά στην ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την αναγκαία προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο σοβαρό πρόβλημα επάρκειας βασικών αγαθών. Παρόλα αυτά προετοιμάστηκε -και όπως γνωρίζετε θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα- σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για να εξετάσουμε το ζήτημα αυτό.
Σημειώνεται ότι με διάταξη που έχει ψηφιστεί θεσπίστηκε υποχρέωση καταγραφής των αποθεμάτων σε επτά πολύ σημαντικές κατηγορίες προϊόντων. Πέρα από την ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, το μέτρο αυτό αποτελεί και μία πρόσθετη δικλείδα για την αποτροπή φαινομένων κερδοσκοπίας. Εμπόδιο σε απόπειρες κερδοσκοπίας αποτελούν και οι έλεγχοι που γίνονται καθημερινά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που αξιοποιούν για το σκοπό αυτό όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη ρύθμιση για τον «κόφτη» στα κέρδη σε μια σειρά από προϊόντα, σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους που υπήρχαν στα ίδια προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην ίδια κατεύθυνση όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή- σχεδιάζεται η φορολόγηση με 90% των όποιων υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Η ΡΑΕ συγκεντρώνει ήδη τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να καταρτίσει και να υποβάλει σχετικό πόρισμα. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίσταση και σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται με ανεκδιήγητη ανευθυνότητα. Προτού ολοκληρωθεί η μελέτη της ΡΑΕ, προτού καν αρτιωθεί η μεθοδολογία αξιοποίησης των πρωτογενών στοιχείων, προτού εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υπερκέρδη πάνω 1,4 δισ. ευρώ.
Ο Εκπρόσωπός του έσπευσε να προσθέσει ότι τα στοιχεία για αυτά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» τα έχει ήδη δώσει η ΡΑΕ στην Κυβέρνηση και ότι δήθεν η Κυβέρνηση τα αγνοεί καλύπτοντας την αισχροκέρδεια. Σήμερα πληροφορήθηκα ότι ο κ. Τζανακόπουλος ανέβασε τα υπερκέρδη σε 1,7 δισ.. Πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Για ακραίο και χυδαίο λαϊκισμό. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας, αλλά και της άγνοιας στοιχειωδών οικονομικών δεδομένων σας διαβάζω λέξη-λέξη από τα πρακτικά της Βουλής τι είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Μας λέτε ότι αμφισβητείτε τα στοιχεία μας. Δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός, θα μας τα πει η ΡΑΕ μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της έχει καταστήσει σαφές ότι «βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων», ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει στην «ανάλυση και τον προσδιορισμό των ποσών».
Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τους Έλληνες πολίτες μειωμένης αντίληψης και τους πετά ψευδείς αριθμούς, δίχως καμία τεκμηρίωση, στοχεύοντας στην εξαπάτησή τους. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προσποιούμενος πως δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στον κόσμο, εμφανίζει τις ανατιμήσεις ως ελληνικό φαινόμενο.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα αποδεικνύει, για πολλοστή φορά, την αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας των διεθνών κρίσεων. Αποδεικνύει μια νοσηρή προσέγγιση των προβλημάτων. Μια απόπειρα πόλωσης και διχασμού.
Στην ίδια ακριβώς διάσταση της κοροϊδίας του κόσμου είναι και οι ισχυρισμοί ότι τάχα Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν εξαιρέσεις για πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη και απαιτούν κρατική χρηματοδότηση από τους πολίτες, από τους φορολογούμενους, από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Η πραγματικότητα επίσης είναι ότι η χώρα μας -και εδώ- έχει κινηθεί εδώ και καιρό πολύ πιο προωθημένα αφού στην ουσία Κράτος, αλλά και Δ.Ε.Η. χρηματοδοτούν μέρος των αυξήσεων απευθείας στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων που παρέχουν και έχουν προσεγγίσει τα 3,5 δισ. και που τις βλέπει ο καθένας στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνει στο σπίτι
του. Και βεβαίως είναι δεδομένη η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει -όπως είπε και ο Πρωθυπουργός- στην φορολόγηση με 90% των υπερκερδών όταν αυτά προσδιοριστούν.
Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος βλέπει να ανατρέπονται στην ήπειρό μας τα δεδομένα δεκαετιών, να ξεσπούν και να επαπειλούνται παγκόσμιες κρίσεις με απρόβλεπτες ακόμη επιπτώσεις, κάποιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο των κομματικών σκοπιμοτήτων τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα μειωμένης αξιοπιστίας και υπευθυνότητας, λέει ψέματα στους πολίτες προσφέροντας για μια ακόμη φορά κακές υπηρεσίες μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας στην ελληνική κοινωνία.
Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία έχουν και θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως στην Πατρίδα μας. Για όλα αυτά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίστηκε με ξεκάθαρες θέσεις, εδραζόμενες στην ιστορική, πολιτική και πολιτισμική μας κληρονομιά, ξεκάθαρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα. Απευθυνόμενος στους Συμμάχους μας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, στη στήριξη των κυρώσεων στη Ρωσία, καθώς και στην υποδοχή 15.000 Ουκρανών προσφύγων. Τόνισε ταυτόχρονα ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, είναι αναγκαία, ως μέσο πίεσης, η ενιαία και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους από όλες τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι ο Πρωθυπουργός πήρε μια σημαντική πρωτοβουλία. Απαντώντας στον Ουκρανό Πρόεδρο, που επικοινώνησε για την εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου, του ζήτησε να απευθυνθεί, με τηλεδιάσκεψη, και στη Βουλή των Ελλήνων. Είναι μια ακόμη θεσμική ενέργεια συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τον ηρωικό λαό της, ένα λαό που στέκεται με ηρωισμό απέναντι σε μια απρόκλητη εισβολή υπέρτερων δυνάμεων.
Μια ενέργεια σταθμός για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μας, μια ενέργεια με πολλαπλά μηνύματα, μια ενέργεια για την οποία ο Ελληνισμός θα είναι περήφανος εσαεί. Απέναντι στη ρωσική εισβολή. Απέναντι στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, δεν χωρούν μισόλογα, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις, δεν χωρούν επιφυλάξεις. Δεν χωρούν για λόγους αξιακούς και εθνικούς. Γιατί οι Ουκρανοί, με τη γενναία αντίστασή τους, κάνουν πολλά για όλους μας. Λαός που κοιτάζει κατάματα τον εχθρό, δίχως φόβο, βαδίζει προς τη νίκη.
Η Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ιστορία της στο στόχαστρο βαρβάρων εισβολέων, οι οποίοι επιχείρησαν να μας καθυποτάξουν και να μας εξαφανίσουν από το πρόσωπο της γης. Δεν σκύψαμε το κεφάλι, δεν το βάλαμε κάτω και καταφέραμε, παρά τον εις βάρος μας αρχικό συσχετισμό, να νικήσουμε, υπερασπιζόμενοι τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στον αγώνα μας αυτό είχαμε στο πλευρό μας τις διεθνείς δυνάμεις της ελευθερίας. Στο πλευρό μας είχαμε το μέρος εκείνο του κόσμου που μας στήριξε τιμώντας τον αγώνα μας και τα ιδανικά για τα οποία αγωνιζόμασταν. Δεν είναι λοιπόν αντάξιο της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας να φερθούμε με ιστορική αγνωμοσύνη και να τηρήσουμε στάση επιτήδειου ή πονηρού ουδέτερου. Ο Ελληνισμός ποτέ δεν έκανε και ποτέ δεν θα κάνει μια τέτοια αδικία. Και καλούμε όλους όσοι βάζουν ένα «αλλά» στο μυαλό τους και το στόμα τους να μην φανούν κατώτεροι των προγόνων μας και της παράδοσής μας στην τοποθέτησή μας απέναντι σε αυτή την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στον πόλεμο που ζει η Ευρώπη.
Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία της συμφωνίας που υπογράφηκε την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Φάληρο, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί. Μιλώ για τη σύμβαση για την προμήθεια τριών συν μιας υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, καθώς και έξι επιπλέον μαχητικών Rafale. Η απόκτηση των υπερσύγχρονων αυτών συστημάτων θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και, συνολικά, των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας.
Η Συμφωνία αυτή, αποτελεί, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόπλασμα για μία ισχυρή, αυτόνομη και αυτοδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και τη στήριξη της Γαλλίας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα σήμερα, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις, συνεχίζει τις πολιτικές που την κάνουν ισχυρή στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Η Κυβέρνηση δικαιώνεται από τις εξελίξεις και σε αυτή τη μεγάλη επιλογή της, στην επιλογή ενίσχυσης της αμυντικής και της ευρύτερης γεωπολιτικής ικανότητας της Ελλάδας. Απέναντι σε όσους απερίσκεπτα, αλλά και με περισσή θρασύτητα ισχυρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.