Ετοιμαστείτε για κόλαση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Ετοιμαστείτε για κόλαση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έρχονται μέρες που θυμίζουν Κατοχή

– Στην Αθήνα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων

-Για τον κίνδυνο ενός λιμού μιλάει ο Μακρόν

Κορυφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο η ανησυχία για τις επιπτώσεις από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά αγαθά και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.

Δραματική πρόβλεψη του εκτελεστικού διευθυντή του WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ

Δραματική η προειδοποίηση που α­πευθύνει ο ΟΗΕ: «Ετοιμαστείτε για κόλαση», υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος εκτός από την επισιτιστική θα φέρει και μεταναστευτική κρίση από χώρες που οι λαοί τους θα πεινάνε. Καλεί δε τις ηγεσίες των κρατών να δαπανήσουν χρήματα τώρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη πείνα!

Ο επικεφαλής του Παγκόμσιου Επισιτιστικού Προγραμμάτος WFP, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ κάλεσε τους Ευρωπαίους να δαπανήσουν τώρα χρήματα για την αντιμετώπιση της πείνας ανά την υφήλιο, ώστε να αποφύγουν νέες μεταναστευτικές κρίσεις αργότερα καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στις διεθνές αγορές τροφίμων και στις αλυσίδες προμήθειας τροφίμων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους κι επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω το ήδη οξύ πρόβλημα της πείνας ανά την υφήλιο και στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από λιμούς  θα δημιουργηθεί πολιτικό χάος και μια νέα μεταναστευτική κρίση χωρίς προηγούμενο, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Politico ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων

Στην Αθήνα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων στη χώρα για αρκετούς μήνες και ότι δεν πρόκειται να σημειωθούν ελλείψεις. Ωστόσο, η ανησυχία είναι εμφανής. Ενδεικτικό είναι ότι την Δευτέρα, 28/03/22, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκε­ψη υπό τον πρωθυπουργό με θέμα το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης. Στην σύσκεψη, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων  της εφοδιαστικής αλυσίδας και πως υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ηλιέλαιο και δημητριακά

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα  αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Οι έλληνες περιορίζουν τα πάντα, με την ελπίδα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες

Μακάρι να μην ήταν αληθινό αυτό που ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά στις λαϊκές περιοχές όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά όλης της χώρας. Ζουν με την αγωνία τού «αύριο», περιορίζοντας τα πάντα, με την ελπίδα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, σαν αυτές που είχαν καταφέρει να ζήσουν. Και ξέρουν καλά τι αγώνας χρειάζεται για να γυρίσεις στο «χθες» που είχες καταφέρει να φτιάξεις.

Με τον απροσδόκητο πόλεμο που έστησε η Ρωσία του Πούτιν με στόχο να επεκτείνει την κυριαρχία της στην Ουκρανία, και ίσως και παραπέρα, καθώς οι βλέψεις της είναι απροσδιόριστες, οικογένειες ξεριζώνονται από τη γη τους και χάνουν από τη μια μέρα στην άλλη τα πάντα. Αμέτρητες ορδές παίρνουν ό,τι μπορούν, τα άκρως απαραίτητα, για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, μέχρι να βρουν μια «αγκαλιά», ένα ήρεμο λιμάνι για να ξαναφτιάξουν το σπιτικό τους, για να δουν τα παιδιά τους ότι κάπου θα φανεί φως. Με τη Δύση να περιορίζεται στα λόγια… Δυστυχώς, όχι για πρώτη φορά…

Όλη αυτή η τραγωδία που ζει η Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις βασικών ειδών για την επιβίωση, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά και πάνω από όλα το ψωμί, με αρτοποιούς να αυξάνουν την τιμή της φραντζόλας στο 1 ευρώ.

Πέραν της αύξησης των πρώτων υλών και της ενέργειας, στο ηλιέλαιο τα 5 λίτρα πωλούνταν 8,20 ευρώ και τώρα έχουν φτάσει στα 11,5 ευρώ, το αλεύρι εισαγωγής από τη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 15%, η δε ζάχαρη κατά 10%, ενώ στα δημητριακά οι τιμές διπλασιάστηκαν!

Απογοητευμένος ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε ευθέως για την πιθανότητα να ξεσπάσει λιμός σε αρκετές χώρες (και στην Ευρώπη) αν συνεχιστεί ο πόλεμος και επισήμανε την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναπόφευκτα θα προκύψουν.

Η συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες “αναπόφευκτο λιμό”, με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ