90.000 επαναλοιμώξεις έχει προκαλέσει η Όμικρον 2
130.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο – τρεις εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του επταημέρου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000.
Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε στις 130.000, με τους περισσότερους να περνούν τη νόσο με ήπια συμπτώματα στο σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 23.529 κρούσματα, την Τρίτη 26.785 και την Τετάρτη 23.106. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουμε 2.861.993 κρούσματα και 27.083 θανάτους, από τους οποίους οι 22.558 είναι άνω των 65 ετών. Παράλληλα, από την αρχή της πανδημίας είχαμε 170.000 νοσηλείες για ασθενείς με Covid-19, ενώ το ίδιο διάστημα για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα είχαμε 2.600.000 νοσηλείες.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, «η παρατηρούμενη νέα έξαρση τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντική. Κυρίως οφείλεται στη σταδιακή επικράτηση της νέας παραλλαγής Όμικρον 2, με ακόμη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σε συνδυασμό βέβαια και με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από πολλούς συμπολίτες μας, την ώρα που πιθανόν αρχίζει να μειώνεται και η προστασία του εμβολίου έναντι της λοίμωξης σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή σε συνανθρώπους μας με ανοσοκαταστολή».
«Τα κρούσματα είναι καθημερινά και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη νέα πραγματικότητα γύρω μας. Κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και από εκεί και πέρα να βγούμε και σε μια κανονικότητα σιγά σιγά. Πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά παράλληλα με προσοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Μειώνονται οι σκληροί δείκτες
Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μειώνονται καθημερινά. Έτσι, τη Δευτέρα είχαμε 58 θανάτους, 303 νέες νοσηλείες και 337 διασωληνωμένους, την Τρίτη 34 – 334 – 342 και την Τετάρτη 53 – 434 – 338 αντίστοιχα. Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης –μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων– ανακοίνωσε τη μείωση του αριθμού των τεστ στα οποία υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί σε ένα την εβδομάδα, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.
Ο κ. Πλεύρης προανήγγειλε ότι «από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες». Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι ανεμβολίαστοι που θα πληρώσουν το πρόστιμο ανέρχονται σε 317.962.
Με Όμικρον 2 το 50% των κρουσμάτων
Στη χώρα μας η Όμικρον 2 αφορά πλέον περίπου το 50% των νέων δειγμάτων στην επικράτεια, ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν ήδη επικρατήσει. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας από την αρχή του 2022 έχουν καταγραφεί σχεδόν 90.000 κρούσματα που αφορούν επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις αφορούσαν όλες τις ηλικίες, με μια διάμεση ηλικία τα 27 έτη και έναν διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων περίπου τους οκτώ μήνες.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από δεδομένα που βασίζονται σε άλλες χώρες, όπου η Όμικρον 2 επικράτησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα (π.χ. Δανία), φαίνεται ότι η νοσηρότητα που προκαλεί δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Όμικρον. Όμως, αν και τα συμπτώματα της είναι γενικά ήπια, ιδιαίτερα στους νέους και στους υγιείς, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή ή να οδηγήσει στο νοσοκομείο ανεμβολίαστους και ιδιαίτερα άτομα της μεγαλύτερης ηλικίας.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 37 έτη, καθώς παρατηρείται μια μείωση στα παιδιά και στους εφήβους, με αντίστοιχη αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 20 – 50 ετών.
Το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων έχει αυξηθεί, με τον κυλιόμενο μέσο όρο του επταημέρου να είναι στο 7,6%, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό εργαστηριακών ελέγχων που γίνονται καθημερινά, που παραμένει στις 275.000 ανά ημέρα.
Αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα
Εξάλλου, σύμφωνα με τα δεδομένα από το Εθνικό Δίκτυο Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας παραμένει σταθερή. Παρά την αύξηση του μέσου κυλιόμενου όρου νέων εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου, που έχει φτάσει τώρα τις 328 νέες εισαγωγές ανά ημέρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid κατά 7% – 9%. Ακόμα, καταγράφεται μείωση και των νέων διασωληνώσεων αλλά και του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά.
Ισχυρή προστασία μόνο από την τρίτη δόση
Η διασπορά των παραλλαγών Όμικρον μείωσε την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι μόλυνσης και έχει φτάσει στο 62%. Ο εμβολιασμός και με τις τρεις δόσεις προστατεύει ακόμα και σήμερα κατά 91% έναντι της διασωλήνωσης και 87% έναντι θανάτου από νόσο Covid. «Αν, λοιπόν, συνδυαστούν τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ιδιαίτερα σήμερα, με την επικράτηση της μεταδοτικής παράλλαξης Όμικρον και Όμικρον 2 είναι λάθος αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν, ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν γιατί έχουν ήδη νοσήσει από Covid», υποστηρίζει η κ. Παπαευαγγέλου.
Ταυτόσημη είναι και η άποψη της βρετανίδας επιδημιολόγου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Maria Van Kerkhove, που επισήμανε ότι «ακόμα και σήμερα, μετά την επικράτηση της Όμικρον 2, αναμένεται σημαντικός αριθμός θανάτων λόγω Covid στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει το εμβόλιο αλλά και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων και των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: metrosport.gr