Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Πόλεμος, οικονομία, ψυχολογία

Άδωνις Γεωργιάδης στο “Π”: Πόλεμος, οικονομία, ψυχολογία

Του
ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ,
Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων


Προ ολίγων ημερών, σε μια τηλεοπτική μου συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, εξέφρασα την άποψη πως επειδή «έχουμε πόλεμο» και «η οικονομία είναι ψυχολογία», το αποτέλεσμα είναι ότι «η κατανάλωση έχει μειωθεί για ψυχολογικούς λόγους».

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι όσα είπα –απολύτως λογικά κατ’ εμέ και νομίζω για κάθε νοήμων άνθρωπο– θα προκαλούσαν τέτοιο σάλο και θα ακολουθούσαν δηλώσεις επί δηλώσεων, ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και παροξυσμός στα γνωστά τρολ της Κουμουνδούρου. Να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.

Δυστυχώς, εδώ και έναν περίπου μήνα, η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική α­ναταραχή από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είμαστε όλοι θεατές της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των τραγικών συνεπειών της. Αιματοχυσία, προσφυγικές ροές, ενεργειακή κρίση, εκτίναξη τιμών, παγκόσμια ανασφάλεια. Ένα εφιαλτικό σκηνικό, που πριν από λίγους μήνες φά­νταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στο ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος κανείς δεν μπορεί να απαντήσει.

Δυστυχώς, ένα από τα θύματα του πολέμου είναι και η οικονομία. Όχι μόνο η δική μας, αλλά όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι εξαντλημένα και η εφοδιαστική αλυσίδα διαταραγμένη. Η απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας και πολλών προϊόντων έχει γίνει αισθητή στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο πόλεμος και η ακρίβεια προκαλούν φόβο και οικονομική ανασφάλεια. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που καταγράφει μείωση της κατανάλωσης, ως ψυχολογική επίπτωση της αβεβαιότητας στην οικο­νομία.

Δυστυχώς, θύμα του πολέμου είναι και η ψυχολογία. Είτε μας αρέσει είτε όχι, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου ο κόσμος σταματά να καταναλώνει με τον ίδιο τρόπο που κατανάλωνε πριν. Όταν αυτό το ανέφερα στην επίμαχη εκπομπή, ότι δηλαδή η κατανάλωση συνδέεται με τη ψυχολογία, την επόμενη μέρα έγραφαν πως εγώ είπα ότι «οι Έλληνες έχουν ψυχολογικά προβλήματα». Για τέτοιου μεγέθους παρερμηνεία μιλάμε.

Αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί, μόνο και μόνο για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, καλό θα ήταν να συνεννοηθούμε, καλόπιστα, όλοι τουλάχιστον στα βασικά. Ότι ζούμε ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός και μια τεράστια κρίση. Ότι ο κόσμος υποφέρει και ταλαιπωρείται. Ότι καλούμαστε να προσαρμόσουμε το ε­μπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις, την ενέργεια σε ένα νέο περιβάλλον. Ότι εύκολη λύση δεν υπάρχει, παρά μόνο πανευρωπαϊκή, γιατί το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες ενός κράτους-μέλους.

Όποιος λοιπόν επιμένει ότι ο πόλεμος, η οικονομία και η ψυχολογία δεν συνδέονται μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένος. Στο δε άρθρο της «ΕΦΣΥΝ» με τίτλο «Ένας ψυχολόγος στο Υπουργείο Ανάπτυξης» ένα μόνο έχω να απαντήσω: «Καιρόν γνώθι».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ