El-Erian: Εάν ήμουν επενδυτής, θα μείωνα την έκθεσή μου σε μετοχές – Έρχεται παγκόσμιος στασιμοπληθωρισμός

El-Erian: Εάν ήμουν επενδυτής, θα μείωνα την έκθεσή μου σε μετοχές – Έρχεται παγκόσμιος στασιμοπληθωρισμός

“Εάν επένδυα με ορίζοντα του επόμενου 12μήνου, θα μείωνα την έκθεσή μου σε μετοχές σε αυτό το σημείο. Θα έβγαζα κάποια χρήματα από το τραπέζι”, ανέφερε ο Mohamed Α. El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Allianz και βετεράνος της αγοράς ομολόγων στην εκπομπή The Open της τηλεόρασης του Bloomberg την Τρίτη. “Η αγορά δίνει μια υπέροχη ευκαιρία εξόδου”, πρόσθεσε.

“Δεν νομίζω ότι η αγορά έχει λάβει υπ’ όψιν της το τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία”, τόνισε ο κ. El-Erian.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν εκπλήσσεται που οι μετοχές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και μάλιστα ενισχύονται αφότου η Fed, την περασμένη εβδομάδα, αύξησε το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού, για πρώτη φορά από το 2018.

“Εάν κάποιος ασχολείται με κατανομή περιουσιακών στοιχείων και κάποιος του προτείνει να μειώσει την έκθεση σε μετοχές, η ερώτηση θα είναι: “Και πού να κατευθυνθώ;”, σημείωσε ο M. El-Erian. “Προς τα μετρητά; Ούτε καν. Ο πληθωρισμός κινείται στο 7,9% και ενδεχομένως να αγγίξει το 10%. Αυτό θα σήμαινε μια εγγυημένα αρνητική πραγματική απόδοση. Στα ομόλογα; Όχι, τα ομόλογα βρίσκονται σε φάση προσαρμογής, Καταλήγει κανείς έτσι να μην μειώνει την έκθεσή του σε μετοχές, αλλά στην πραγματικότητα να αναζητεί να την αυξήσει”.

Όμως, προειδοποίησε ο M. El-Erian, η σχετική αξία των μετοχών μπορεί να αποδειχθεί ευάλωτη. “Η βασική μου αναλυτική θέση, εάν ενδιαφέρει όσους μας παρακολουθούν, είναι ότι θα δούμε σύντομα στασιμοπληθωρισμό σε παγκόσμια κλίμακα, χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό. Η αγορά μετοχών δεν το έχει τιμολογήσει ακόμη, γιατί εξακολουθεί να σκέφτεται με όρους σχετικοποίησης των δεδομένων”.

Ο El-Erian τον Ιούλιο είχε δηλώσει ότι ο πληθωρισμός, εκείνη την περίοδο κινούμενος σε ετήσια βάση στο 5,4%, δεν θα ήταν τόσο παροδικός όσο προέβλεπε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ