Ζητιάνους θέλετε τους Έλληνες, κύριε Μητσοτάκη

Ζητιάνους θέλετε τους Έλληνες, κύριε Μητσοτάκη

-Έλεος, ζείτε σε άλλον κόσμο, όπου δεν σας λείπει τίποτα

Έκανε το θαύμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης… Μοίρασε πενταροδεκάρες σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά, ομολογώντας ότι η εκτίναξη της ακρίβειας στα ύψη είναι έργο της δικής του κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά να περιορίζουν από το φαγητό μέχρι το καλοριφέρ, καταλήγοντας στη λύση της κουβέρτας…

Την ώρα που η ακρίβεια ανεβαίνει μέρα με την ημέρα κι άλλο σκαλοπάτι, ο πρωθυπουργός πήρε πολύ αργά χαμπάρι ότι οι ανατιμήσεις στα βασικά για την επιβίωση είδη έχουν τινάξει στον αέρα τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να πέφτει καθημερινά ο τζίρος των επιχειρήσεων και να αυξάνονται τα λουκέτα.

Και η «επιταγή ακρίβειας» δεν θα φέρει αυτό που περιμένουν οι κυβερνώντες, δεν θα οδηγήσει στην άνοιξη της αγοράς. Αυτό που δεν έχουν πάρει χαμπάρι είναι ότι τα νοικοκυριά περιορίζουν τα έξοδά τους γιατί το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με τους πολέμους έχει φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομία και δεν ξέρουν τι άλλο μπορεί να σκάσει.

Ήδη η Ρωσία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου, με τον Πούτιν να έχει βάλει στο μάτι την Ουκρανία.

Εκρήξεις τιμών βλέπει ο Τσίπρας
Ανήσυχος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλάει για φτωχοποίηση της κοινωνίας. «Αυτή η τρομακτική έκρηξη του ενεργειακού κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αλυσιδωτές εκρήξεις τιμών, όχι μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στο νερό».

Από την πλευρά του, το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ επισημαίνει: «Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ανήλθε σε 12,1%. Η αύξηση-κοροϊδία του 2% τον Ιανουάριο περιόρισε μόλις κατά 0,2% την απώλεια της αγοραστικής δύναμης».

Τα «δώρα» του Μητσοτάκη…
Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:
• 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους – τα περήφανα γηρατειά.
• 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες.
• 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.
• Τιμοκατάλογος ανά γέννα: 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.
• 40 ευρώ η επιδότηση για τρεις μήνες για 180 λίτρα καυσίμου, δηλαδή για 60 λίτρα τον μήνα (παράδειγμα: με 2,10 ευρώ η τιμή του λίτρου ο καταναλωτής θα πλήρωνε για 60 λίτρα 126 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 112,8 ευρώ, κέρδος δηλαδή 13,2 ευρώ τον μήνα).
• Η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh / μήνα αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μάρτιο σε 72 ευρώ τον Απρίλιο, ποσοστό αύξησης 80%. (Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο για τις πρώτες 150 ΚWh η επιδότηση είναι 270 ευρώ ανά MWh από 150 ευρώ τον Μάρτιο, ενώ για τις 151 – 300 KWh η επιδότηση είναι 210 ευρώ / MWh από 110 ευρώ τον Μάρτιο.)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ