Θ. Πλεύρης: Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο
Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου
Στο 90% η εμβολιαστική κάλυψη στους 60+ μετά την επιβολή προστίμου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
- Η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα από τις περίπου 560.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν περισσότεροι από 250.000 και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%.
- Έχει καταλογιστεί πρόστιμο και θα καταλογιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου το ποσό των 300 ευρώ.
- Όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε. Το Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.
Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πίεση στο ΕΣΥ κυρίως λόγω των μέτρων που πήραμε και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης
- Όταν μιλάμε για πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναφερόμαστε στην αναλογία εισιτηρίων- εξιτηρίων και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Η διαφορά της τρέχουσας περιόδου με αυτή του Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022 είναι ότι τώρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε έναν υψηλό αριθμό, η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι η ίδια.
- Χθες είχαμε 411 εισαγωγές και 370 εξιτήρια, δηλαδή η αναλογία παραμένει σε μια ισορροπία, ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια.
- Ήδη παρατηρείται αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες. Έχουμε περίπου 2.000 κενές απλές κλίνες και αντιστοίχως, στις κλίνες ΜΕΘ, από τους περίπου 700 διασωληνωμένους, έχουμε πέσει στους 350.
- Το γεγονός ότι δεν πιέζεται τώρα το ΕΣΥ δεν οφείλεται μόνο στην «Όμικρον». «Όμικρον» είχαμε και τον Ιανουάριο. Τώρα βλέπουμε τα οφέλη από τα μέτρα της υποχρεωτικότητας και της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, υπάρχει ανησυχία για το ερχόμενο φθινόπωρο
- Προχωράμε σιγά-σιγά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. Ξεκινήσαμε από κάποιους χώρους που θεωρούμε ότι είναι πιο ελεγχόμενοι. Βγάλαμε τη μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα παραμένει στους εσωτερικούς χώρους. Αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς επιτρέπεται μόνο με τεστ.
- Έχουμε κάνει ένα συνολικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και θα βλέπουμε και πώς κινείται η πανδημία. Επ’ αυτού του πλάνου θα γίνουν οι τοποθετήσεις και οι αξιολογήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει της πορείας της πανδημίας και η Κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
- Μίλησα με τον κύριο Hans Kluge και υπάρχει μεγάλη ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ενδεχομένως από το Σεπτέμβρη, ακόμα και χωρίς να έχει εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, θα έχουμε πάλι έξαρση.
- Δεν έχει δοθεί το μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Η πανδημία έχει μία δυναμική. Παρακολουθούμε την πανδημία και βάσει της πορείας της κλιμακώνουμε και αποκλιμακώνουμε μέτρα. Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα δεν παράγουν νοσηλείες, επομένως θα ήταν δογματικό να παραμείνουμε σε ένα σκληρό μοντέλο. Αν μεταβληθούν αυτά τα στοιχεία, προφανώς αυτό το μοντέλο θα αλλάξει.
Το μέτρο της συνταγογράφησης των ανασφαλίστων μόνο από δημόσιες δομές θα επανέλθει το Μάιο με βελτιώσεις, έτσι ώστε να μην ταπαλιπωρούνται οι συμπολίτες μας, αλλά και να αντιμετωπιστεί η προκλητή ζήτηση
Η συνταγογράφηση φαρμάκων και θεραπειών στους ανασφάλιστους και από ιδιώτες ιατρούς είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ΕΟΠΥΥ κατά 150 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο στο ΕΣΥ, για να υπάρχει έλεγχος. Επειδή όμως υπήρξε μια δυσλειτουργία δόθηκε παράταση για την εφαρμογή του μέτρου.
- Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν κανονικά οι ιδιώτες ιατροί στους ανασφάλιστους, μέχρι τις 30 Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός στο μέτρο με στόχο να μην πλήττονται οι ανασφάλιστοι και να παίρνουν τα φάρμακά τους που δεν τους τα στερεί κάνεις. Απλώς θα πηγαίνουν σε δημοσιές δομές.
- Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται, όμως παράλληλα δεν πρέπει να επωφελείται και κόσμος που δεν κατοικεί στην Ελλάδα και έχει απλώς έναν ΑΜΚΑ με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τα φάρμακα ανθρώπων που κατοικούν αλλού.
- Κάποιοι χρόνιοι πάσχοντες θα εξαιρεθούν από το μέτρο γιατί ο στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την προκλητή ζήτηση, κάτι που δεν δημιουργούν οι χρονίως πάσχοντες.
- Από την 1η Μαΐου το μέτρο θα επανέλθει με εξαιρέσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας.
Ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου στο ΑΧΕΠΑ. Στόχος η διαφάνεια στη λίστα χειρουργείων
- Στο ΑΧΕΠΑ πράγματι υπήρχε ένα έγγραφο, για το οποίο δόθηκαν εξηγήσεις από τη Διοίκηση. Ποια είναι η πραγματικότητα; Δυστυχώς- και γίνεται ΕΔΕ στο ΑΧΕΠΑ- ένας συμπολίτης μας που ήταν να πάρει ένα υλικό 18 χιλιάδων ευρώ για προγραμματισμένο χειρουργείο, για κάποιον περίεργο λόγο πήρε άλλος συμπολίτης μας τη σειρά του και πήρε το υλικό που του αντιστοιχούσε.
- Ο Διοικητής, λοιπόν, λέει ορθώς ότι «πρέπει η Διοίκηση να παρακολουθεί ότι τηρείται η σειρά των χειρουργείων». Όμως η διατύπωση του εγγράφου παρερμηνευόταν πολύ εύκολα, το έγγραφο έφταιγε δεν έφταιγε αυτός που διάβαζε το έγγραφο.
- Ήταν ατυχέστατη η διατύπωση του εγγράφου, αλλά ο σκοπός για τον οποίο βγήκε ήταν να υπάρχει διαφάνεια ως προς τη σειρά των χειρουργείων και σε αυτό το κομμάτι το Υπουργείο στηρίζει απόλυτα τη Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, η οποία πρέπει να κάνει την έρευνα, αλλά να μην δημιουργούνται προβλήματα ως προς τις διατυπώσεις.
- Τίποτε άλλο, καμία παρέμβαση στο επιστημονικό έργο των γιατρών που τους σεβόμαστε απόλυτα και αυτοί είναι που αποφασίζουν για τις θεραπείες και στηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας μαζί με τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό.