“Οφιολατρία – Το φίδι ως σύμβολο” σε νέα, επαυξημένη έκδοση

“Οφιολατρία – Το φίδι ως σύμβολο” σε νέα, επαυξημένη έκδοση

Συγγραφέας
Χρήστος Ντικμπασάνης


Το φίδι ως σύμβολο είναι παρόν σχεδόν στο σύνολο των μυθολογικών παραδόσεων των διαφόρων πολιτισμών του πλανήτη μας. Από τον Κινέζικο Δράκο έως το ιερό φίδι του Θεού Ασκληπιού, και από το μοχθηρό ερπετό που ξεγέλασε τους Πρωτόπλαστους της Εβραϊκής μυθολογίας έως τον φτερωτό Θεό Quetzalqoatl του αζτεκικού πάνθεου, δεν υπάρχει παράδοση που να μην έχει θεοποιήσει ή δαιμονοποιήσει κατά κάποιον τρόπο το φίδι. Η περιπλάνηση στα ίχνη του φιδιού στον ανθρώπινο πολιτισμό συνεπάγεται μια αναζήτηση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και διακλαδώνεται σε ερευνητικούς τομείς που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ιστορία, τη μυθολογία και τη ζωολογία.

Η επανακυκλοφορία της εμβληματικής έρευνας του υποψήφιου Διδάκτορος, καταξιωμένου ερευνητή και συγγραφέα Χρήστου Ντικμπασάνη ‘’Οφιολατρία’’ σε νέα, επαυξημένη έκδοση από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος, συνιστά ένα αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντο γεγονός στον χώρο του βιβλίου κατά το τρέχον έτος. Το εν λόγω βιβλίο συνιστά μια συναρπαστική περιήγηση τόσο μέσα στις υγρές και σκοτεινές ζούγκλες, όσο και στους μύθους, τους θρύλους και τις κοσμογονίες λαών και πολιτισμών, αναζητώντας πάντα τα ίχνη του Μεγάλου Φιδιού που μέχρι σήμερα στοιχειώνει τον κόσμο μας. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Χρήστος Ντικμπασάνης είναι καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μελετητής των θρησκειών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MTh) στη Θρησκειολογία και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Από το 1989 αρθρογραφεί τακτικά στον ειδικό, κυρίως, τύπο και έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά: Γεύση, Επιστήμη & Τεχνολογία, Βιβλίο & Media, Information, Τουριστική Αγορά, Γαιόραμα, Εδώ Ελλάδα (περιοδικό για την ομογένεια, όπου διετέλεσε και αρχισυντάκτης), Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Άβατον, Strange, Μυστική Ελλάδα, Ζενίθ κ.ά.
Ποιήματα και δοκίμιά του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά έντυπα (ΝΟΥΜΑΣ, ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΑ, ΑΙΟΛΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΤΡΙΓΩΝΙΟ, ΘΕΥΘ κ.ά.) και ηλεκτρονικά (LITERATURE, TEXNES ON LINE, FRACTAL, KOUKIDAKI, I TRAVEL POETRY, D. GOGA, GLAROLYKOI, VAKXIKON, ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ), ενώ πολλά ποιήματά του έχουν δραματοποιηθεί από τους θεατρικούς θιάσους «ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ» και «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ». Επιπροσθέτως, έχει τιμηθεί με σημαντικά πανελλήνια και παγκόσμια βραβεία για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.
Η ζωή και το έργο του εμπνέονται πάντα από τη μεγάλη αγάπη του προς τον άνθρωπο, τη φύση, την ανθρωπολογία, τη μυθολογία και ιδιαίτερα την έρευνα της ιστορίας των θρησκειών και των άλλων κλάδων της θρησκειολογίας.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΑΙΔΑΛΕΟΣ

Κατηγορία: Πνεύμα, Λαογραφία, Νους, Μυθολογία
ISBN 978-618-5298-49-4


Σχολιάστε εδώ